Kestävyysliikunta parantaa suolistomikrobien koostumusta – tulehduksenaiheuttajat vähenivät ja aineenvaihdunta lisääntyi

Kuuden viikon kestävyysharjoittelulla on myönteinen vaikutus suoliston mikrobien koostumukseen, selviää Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Kuuden viikon kestävyysharjoittelulla on myönteinen vaikutus suoliston mikrobien koostumukseen, selviää Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa 17 ylipainoista naista polki kuntopyörällä ohjatusti kolme kertaa viikossa kuuden viikon ajan. Naiset eivät olleet aiemmin harrastaneet liikuntaa. Muita elintapoja ei kokeen aikana muutettu, jotta nähtäisiin liikunnan vaikutus.

Kuuden viikon kuntokuurin jälkeen koehenkilöiden suoliston tulehduksenaiheuttajamikrobit eli proteobakteerit vähenivät ja tehokkaaseen aineenvaihduntaan liitetyt mikrobit eli akkermansiabakteerit lisääntyivät.

Silti lisätutkimusta tarvitaan mikrobien merkityksestä

Akkermansiaa on joissakin aiemmissakin tutkimuksissa havaittu esiintyvän fyysisesti aktiivisten ihmisten suolistoissa laajemmin kuin muilla. Osa tutkijoista uskoo näiden mikrobien parantavan lihavuutta ja diabetesta.

– Paljon uusia tutkimuksia kuitenkin tarvitaan, että voitaisiin osoittaa akkermansian olevan vastuussa osasta liikunnan terveysvaikutuksia, kertoo akatemiatutkija Satu Pekkala Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

Kuuden viikon kestävyysharjoittelun jälkeen koehenkilöiden vyötärön ympärysrasva väheni.

Lisäksi harjoittelulla oli sydämen ja verisuonten terveyttä parantava vaikutus, kun haitallinen kolesteroli väheni elimistössä. Koehenkilöiden paino ei juuri pudonnut, mutta siitä huolimatta myönteisiä terveysvaikutuksia oli.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan, Turun yliopiston ja espanjalaisen Fisabion kanssa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut