Keulan tonttikaupat hyväksytty Eurajoella – kunnanjohtaja lupaa, että lisää liiketontteja on tulossa

Kunnanvaltuusto paikkaili myös perusturvan budjettia 2,3 miljoonalla eurolla.

| Päivitetty

Osuuskauppa Keulan maakaupat Eurajoen kunnan kanssa toteutuvat kunnanvaltuuston päätöksellä. Valtuusto hyväksyi 225 000 euron arvoisen kauppakirjan, jolla omistajaa vaihtaa 2 hehtaarin määräala Heinilän tilasta.

Sijaintipaikka on valtatie 8:n varressa ja sinne voi rakentaa samalla, kun uuden valtatielinjauksen eli Eurajoen ohitustien rakentaminen alkaa.

Valtuutetuista Juuso Luodesmeri (kok.) oli kiinnostunut, minkälaista liiketoimintaa Keula alueelle aikoo sijoittaa. Lisäksi hän tiedusteli, jääkö alueelle tilaa myös muille toimijoille.

Kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi vastasi, että alueen kaavoitusta kaupan alueeksi viedään parhaillaan eteenpäin. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma julkistetaan syksyllä ja tavoitteena on, että myös kaavaluonnos tulisi käsittelyyn vielä tämän vuoden puolella.

Uudelle kaupan alueelle voi Lakaniemen mukaan sijoittua kolmesta neljään muutakin yritystä hieman riippuen kiinteistön koosta. Keulan on mahdollista rakentaa noin 5 000 neliömetriä kaupan alan tiloja tulevalle tontilleen.

– He tulevat sitten niiden asioiden kanssa ulos omalta taholtaan, Lakaniemi totesi.

Lakaniemi vakuutti myös, että valtatien bussipysäkit Eurajoen keskustan kohdalla jäävät entiselle paikalleen eli ne eivät siirry ohitustien varteen.

Budjetti vuotanut yli

Eurajoen tämän vuoden budjetti on mennyt yli perusturvan osalta, joten talousarviota piti muuttaa. Kunnanvaltuusto käsitteli yhteensä 2,3 miljoonan euron lisämäärärahojen myöntämistä.

Suurin osa summasta, 1,25 miljoonaa euroa tarvittiin sosiaalityön ja perhepalveluiden alueelle. Taustalla ovat kohonneet lastensuojelun sijaishuollon kulut. Eurajoella on tällä hetkellä 24 huostaanotettua lasta.

Perusturvajohtaja Alpo Komminaho huomautti, että kuluvan vuoden budjetti tehtiin tietoisella riskillä. Viime vuoden tilinpäätöksessä perusturvan budjetti oli 3,6 miljoonaa euroa suurempi kuin kuluvan vuoden budjetti.

– Lähtökohtaisesti tehtiin liian optimistinen talousarvio. Jos nyt pääsemme tällä ylityspyynnöllä, pääsemme alle viime vuoden tilinpäätöksen, Komminaho totesi.

Osa oli etänä

Kunnanvaltuusto teki muitakin määrärahamuutoksia siirtämällä 180 000 euroa Korvenkylän runkovesijohdon kapasiteetin parannukseen. Rahat otettiin vesihuollon kaukovalvonnan peruskorjauksesta, joka ei toteudu tänä vuonna. Lisäksi lisättiin 47 000 euroa Laitakarin kevyen liikenteen väylälle rakentamissuunnitelman loppuun saattamiseksi.

Lapijoen pumppauksen saneeraus päätettiin siirtää käsiteltäväksi vuoden 2022 taloussuunnitelman käsittelyn yhteydessä.

Eurajoen valtuusto toteutettiin niin sanottuna hybridikokouksena, jossa 30 valtuutettua oli paikan päällä Eurajoki-salissa ja 5 valtuutettua osallistui etäyhteyden kautta kokoukseen.

Jälleen monta aloitetta

Eurajoen kunnanvaltuustossa jätetään yleensä runsaasti aloitteita ja niin myös tiistai-iltana.

Valtuustoaloitteita jätettiin yhteensä viisi, joista kaksi oli SDP:n, kaksi kokoomuksen ja yksi keskustan.

SDP:n Outi Veijonahon aloitteessa vaadittiin välittömiä toimia sen eteen, että kunnan asumisyksiköissä asuvat voivat tavata läheisiään sisätiloissa.

SDP:n Mika Nurmi puolestaan esitti, että kuntaan perustetaan kuntakehityslautakunta yritysoiminnan edellytyksiä, maaseutupolitiikkaa ja viestintää kehittämään.

Kokoomuksen Maria Hollmén teki aloitteen, että kunta tarjoaisi yleisen palvelusetelin 80 vuotta täyttäneille kuntalaisille vapaavalintaisten palveluiden hankkimista varten.

Hanna Tuominen (kok.) esitti yrittäjyyskasvatuksen syventämistä ja yrityskylän toimintaan osallistumista Eurajoen perusopetuksessa.

Keskustan Marja Vaitomaan aloitteessa pyydettiin pikaisia toimia sen eteen, että Ankkuri-toiminta saadaan käyntiin koko kunnan alueella ja samoin yhteistyö Porin ja Rauman tiimien välillä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut