Kevät tuo kelirikot

Raumalainen tieisännöitsijä Rauno Suista ennakoi maaliskuun lopussa alkavan kelirikkokevään olevan hyvin vaikea.
– Joulukuuhun asti satoi vettä paljon, sitten tulivat kovat pakkaset, jotka jäädyttivät tiet. Kun routa myöhemmin sulaa, tiet tulevat olemaan kovalla koetuksella.
2,6 kilometriä pitkän Anttilan kylätien eli Isoalhontien isännöitsijänä toimiva Suista kertoo, että kaksi edellistäkin talvea ovat olleet hyvin vaativia kelirikkojen suhteen.
– Viime talven jäljiltä jouduimme tekemään parin sadan metrin pätkälle massanvaihdon. Se on kallista puuhaa, mutta tie täytyy pitää turvallisena kulkea, Rauno Suista mainitsee.
Suistan mukaan kilometri massanvaihtoa maksaa tiekunnalle noin 10 000 euroa.
Kelirikolla tarkoitetaan tien kantavuuden heikkenemistä roudan sulaessa tai pitkäaikaisten sateiden seurauksena. Kelirikko aiheutuu siitä, kun maan jäätyessä hienoainespitoiseen maahan imeytyy niin paljon vettä, että maan tilavuus kasvaa ja syntyy routanousuja.
Roudan sulaessa maassa on paljon ylimääräistä vettä, joka heikentää tien kantavuutta. Sulamisen alkuvaiheessa tien pintakerroksissa oleva vesi ei pääse poistumaan tien reunoissa ja syvemmällä olevan roudan vuoksi. Tästä on seurauksena kelirikko, joka voi aiheuttaa vakaviakin häiriöitä liikenteelle.
Pahin tilanne on silloin, kun tie kuivuu ja sulaminen jatkuu syvemmältä.
– Siinä vaiheessa raskaan liikenteen ajoneuvot voivat tehdä pahaa jälkeä, Suista pohtii.