Kevät tuo talouden karsintalistan esiin Raumalla

Työ talouden tasapainottamiseksi lähtee nyt käyntiin ja huipentuu ennen kesää.

Talouskuoppaan ajautunut Rauma aloittelee toden teolla Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelmatyötään tältä vuodelta. Päätöksentekoon talousohjelma tulee touko-kesäkuun aikana. Koska työ on vasta alussa, ei tiedossa ole, paljonko Rauma joutuu euromääräisesti sopeuttamaan talouttaan.

– Kyllä se useita miljoonia euroja on, vahvistaa vt. talousjohtaja Henri Seppänen.– Ensin käydään kokonaisuuksia läpi, että miltä talouden tila näyttää ja mihin se asettuu. Tarkasteltavia tekijöitä ovat ainakin verorahoitus ja investoinnit.

Palveluista pois

Odotettavissa on, että myös kaupunkilaisten palveluista tullaan karsimaan.

– En osaa etukäteen sanoa muuta, kuin että kaikki käydään kevään aikana läpi. Paljon on tehtävää ja vauhdikas ja työntäyteinen kevät on tulossa. Tarkastelun kohteena ovat tulot, kulut ja palvelutarpeet eli mikä on määrä ja laatu ja miten tuotetaan sekä millä kustannuksilla ja tuloilla.

Esimakuna tulevasta toimii varhaiskasvatuksen palveluverkkouudistus, jossa pienempiä yksiköitä ja yksityistä esiopetusta ollaan karsimassa. Uudistus palaa tuumaustauon jälkeen sivistysvaliokunnan päätöksentekoon tammikuussa.

–  Muutoksia tulee varmasti tapahtumaan, mutta mitä ne ovat, tarkentuvat talousohjelman aikana ja mihin esimerkiksi poliittinen ohjaus vie, Seppänen sanoo.

Tappiota tulee

Rauman talous jää viime vuodelta pahasti pakkaselle. Tilinpäätös ei ole vielä valmis, mutta Seppäsen mukaan tulosennuste liikkuu -10 ja -15 miljoonan euron haarukassa. Tiedot täsmentyvät tammi-helmikuun aikana.

Myös kuluvan vuoden budjetti on alijäämäinen. Siksi talousohjelmatyö päätettiin käynnistää. Ensi viikolla on ensimmäinen hankkeen poliittisen ohjausryhmän palaveri.

– Ajatus tässä harjoituksessa on käydä koko kaupunki läpi kustannuksineen ja katsoa, miten saadaan taloudellista ja toiminnallista tehokkuutta. Pienilläkin asioilla on merkitystä mutta ratkaisevia ovat kuitenkin isot kokonaisuudet.

Kiinteistöt läpi

Esimerkiksi kaikki kaupungin kiinteistöt käydään läpi laajalla rintamalla kun niille laaditaan pitkän tähtäimen suunnitelmat.– Sitä kautta saadaan tietoa nykyisten kiinteistöjen kunnosta ja mitä on otettava huomioon. Täytyy miettiä, mille määrälle meillä täytyy olla erilaisia tiloja.

Kaupungin organisaatiouudistus astui voimaan kaksi ja puoli vuotta sitten. Uudistuksen vaikutukset ovat vielä arvioimatta ja ne on tarkoitus nyt käydä jälkiseurantana läpi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut