Kevätseuranta alkoi talvisissa merkeissä

Viime viikonloppuna käynnistettiin Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta. Kampanja sai alkunsa varsin talvisissa merkeissä. Paksut lumikinokset ja paukkuva pakkanen eivät hellittäneet, vaikka aurinko hemmottelikin ulkona liikkujia monin paikoin. Lisääntynyt valon määrä kielii lähestyvästä keväästä, mutta keväisiä lajihavaintoja tehtiin varsin niukasti. Laulujoutsenia tavattiin vain muutamia yksilöitä aivan eteläisimmässä osassa maata.
 

-Kevätseurannassa seurattavia lajeja havaittiin selkeästi vähemmän, kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kevät on siinä mielessä myöhässä, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että maaliskuu on usein säältään varsin vaihteleva ja voimakkaat lämpötilan vaihtelut ovat sille tyypillisiä, kertoo Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Kevätseurannan tämän vuoden maa, vesi ja ilma -teemaan liittyen havaittiin ensimmäiset pälvet eli lumettomat kohdat maassa. Terminen kevät alkaa, kun lämpötila kohoaa pysyvästi nollan asteen yläpuolelle.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen ja tiedot seurattavista lajeista löytyvät Kevätseurannan verkkosivuilta osoitteesta http://www.kevatseuranta.fi.