Kevyen liikenteen kulkijoista vain puolella on heijastin

Viime päivinä mediassa on paljon keskusteltu jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden heijastimen käytöstä liikenteessä. Tummiin pukeutuneet ilman heijastinta kulkevat henkilöt aiheuttavat liikenteessä vaaratilanteita päivittäin. Ainoastaan hyvä onni ja autoilijan nopeat refleksit estävät yhteentörmäysten määrien selkeän kasvun.

– Tänä syksynä olin ajaa yhtä pyöräilijää päin. Sairaalanmäessä pyörä tuli yllättäen suojatiellä eteen, kertoo Satu Savolainen eräästä aamusta, jolloin hän oli matkalla Vanhaan Raumaan töihin.

Hänen mukaansa pyöräilijä oli muuten hyvin varustautunut, mutta näkyminen sivusta oli vajavaista.

– Pyöräilijällä oli etu- ja takavalo, muttei mitään heijastinta. Häntä ei millään nähnyt autosta. Pyöräilijä liikkui vielä tummalla pyörällä tummiin pukeutuneena.

Savolaisen mukaan pyöräilijän näkyvyyteen sivusta auttaisi paljon pyörän pinnojen heijastimista huolehtiminen. Samoin turvaliivi näkyisi kauas.

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Pimeällä myös katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia.

Aluesairaalan ohi kulkevalta Kaunisjärvenkadulta on raportoitu monia läheltä piti -tilanteita syksyn ja alkutalven aikana. Vilkasliikenteisellä tiellä kulkee paljon ajoneuvoja, ja tieltä löytyy monia vaaranpaikkoja. Huittistentien suunnasta tulevat autoilijat yllättyvät päivittäin mäen jälkeen suojatielle tulevista kävelijöistä.

Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä asianmukaista heijastinta. Lain velvoituksesta huolimatta taajamassa ja taajaman ulkopuolella vain joka toinen jalankulkija käyttää Liikenneturvan mukaan heijastinta.

– Heijastimen hyöty on kiistaton. Kaukovaloilla kulkevan auton kuljettaja havaitsee heijastimen kanssa liikkuvan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan, toteaa turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta.