Kevytautojen maksiminopeus on mahdollista nostaa 60 kilometriin tunnissa

Lakiesitys mopoautot korvaavista kevytautoista etenee. Kevytautot saattavat olla liikenteessä jo ensi vuonna.

| Päivitetty

Lakiesitys mopoautot korvaavista kevytautoista etenee. Kyse on tavallisista henkilöautoista, joiden nopeutta säädettäisiin rajoittimilla lakiesityksen toteutuessa. Kevytautot saattavat olla liikenteessä jo ensi vuonna.

Tiistaina asia on eduskunnassa lähetekeskustelussa. Liikennevaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (sin) kertoi Lännen Medialle Nokialla järjestetyssä kevytautojen esittelytilaisuudessa, että asiaa tullaan käsittelemään liikennevaliokunnassa perusteellisesti.

– Aina perehdytään pikkuisen tarkemmin, kun on asioita, missä on vahvoja puolesta ja vastaan kommentointeja, Jalonen sanoo.

Lakiesityksessä kevytautojen korkeimmaksi nopeudeksi esitetään 45 km/h. Jalosen mukaan maksiminopeuden nosto 60 kilometriin tunnissa on mahdollinen, koska kevytautot kuuluvat traktoriluokkaan.

– On olemassa myös väitteitä, joiden mukaan se (korkeampi nopeus) parantaisi turvallisuutta, kun ohitustilanteita tulisi vähemmän.

Onnettomuustietoinstituutin yhteyspäällikön Tapio Koisaaren mukaan muutoksessa on kaksi eri näkökulmaa.Kuljettajien turvallisuus muuttuu kevytautojen myötä aiempaa paremmaksi törmäystilanteissa. Näin käy, mikäli kuljettavat muistavat käyttää turvavyötä ja kevytautojen maksiminopeus säilyy 45 kilometrin tuntinopeudessa.

Samaan aikaan suojaamattomien tienkäyttäjäryhmien, kuten pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuus onnettomuustilanteissa todennäköisesti heikkenee, koska kevytauto painaa huomattavasti mopoautoa enemmän.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut