Kevytautolain torppaus toi laitilalaisperheeseen kahden auton loukun

Laitilalaisen Heikki Rantalan pihassa on nyt mopoauto sekä kevytauto.

Laitilalainen Heikki Rantala oli elokuun lopussa tyytyväinen. Hän oli tuonut juuri Ruotsista kotipihaansa auton, josta piti marraskuussa tulla hänen tyttärelleen kevytauto.

Ajatukset muuttuivat kuitenkin täydellisesti viime perjantaina, kevytautolakia lykättiinkin ainakin vuodella.

Alun perin lain piti astua voimaan marraskuun alussa.

– Olen yleensä tällainen nopean toiminnan kannattaja. Ajattelin, että silloin marraskuussa asian tiimoilta on hässäkkää, ja on hyvä toimia nyt hyvissä ajoin. Se oli virheveto tällä kertaa olla nopea, Rantala sanoo.

”Helsingissä tämä ei kiinnosta penniäkään”

Rantalan tytär täytti toukokuussa kevytautoon vaadittavat 15 vuotta.

Perheessä ei hätäilty ajokortin suhteen, vaan tähtäimeksi oli asetettu juuri marraskuun alku.

Kun päätös lain lykkäämisestä tuli, päätti Rantala tehdä jälleen nopean ratkaisun. Hän päätti ostaa pihaan myös mopoauton.

Hänen mukaansa kulkupeli on Laitilassa nuorille välttämätön. Viime viikolla ajokortin saanut tytär pääsee siis mopoautolla heti tienpäälle.

– Mitä enemmän mennään maaseudulle, niin sitä enemmän tarve kasvaa. Helsinkiläisiä tällaiset asiat eivät kiinnosta penniäkään. He pääsevät kulkemaan kaiken maailman laitteilla.

– Kun mennään Suomessa vielä pidempien ajomatkojen seuduille, niin voin kuvitella että siellä päätös harmittaa vielä enemmän, Heikki Rantala uskoo.

Euroopan unionin komissio ei hyväksynyt

Suomessa käynnistyi edellisen hallituksen aikana hanke, jossa oli tarkoituksena tuoda nopeusrajoitetut henkilöautot traktoreiden kanssa samaan T1-ajoneuvoluokkaan.

Euroopan unionin komissio kuitenkin muistutti ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr) osoittamassa kirjeessä, että kevytautot eivät täytä T1-ajoneuvoluokan vaatimuksia.Kevytautot on tarkoitettu henkilöiden kuljettamiseen. Niitä koskisi siis eri direktiivit kuin traktoreita.

– Kevytautolaki liittyy osittain EU:hun ja turvallisuuteen, mutta paljon enemmän näen tässä poliittista peliä. Tässä on hyvä syy iskeä edellistä hallitusta, että on tehty, Heikki Rantala uskoo.

Raskaan kaluston kanssa työskentelevä laitilalaisyrittäjä näkee, että kevytautot olisi liikenteelle hyvä asia. Hänen mielestään ne eivät ole teillä enempää tukkeena kuin mopoautotkaan.

– Ne jotka vastustavat kevytautoja järjettömästi, niin heillä tuskin on tuon ikäisiä lapsia.

Rantalan mukaan hänen tuttavapiirissään ei ole ainoatakaan, joka pitäisi kevytautoa mopoautoa turvattomampana tai huonompana.

– Olisin minä ollut iloinen, jos olisin saanut tyttären päästää marraskuussa kevytauton rattiin. Siinä olisi ollut airbagit niin kuskin kuin apukuskin paikalla ja vielä sivuissakin. Kun nyt mopoautossa istuin, niin onhan se järkyttävä lasikuitutötterö, hän puhahtaa.

Toinen lähti välittömästi myyntiin

Heikki Rantala uskoo, että kevytauton ylläpito olisi tullut pidemmän päälle halvemmaksi kuin mopoauton.

– Kevytautolla olisi kolme vuotta päästy hyvin pienillä huoltokuluilla. Mopoautolla ei tunnu pääsevän. Lauantaina kun sen auton hain, niin sunnuntaina jo olin hallilla säätämässä käsijarruvaijeria, että se ottaisi paremmin kiinni.

Monissa muissakin suomalaisperheissä kevytautolakiin oli ehditty varautua jo etukäteen. Laki lykkääntyi vuodella, eikä liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) pystynyt vakuuttamaan, että lakia saataisiin vuodessa korjattua EU:n vaatimusten mukaiseksi.

Rantalan pihassa on vielä kaksi menopeliä, mutta ratkaisu on Heikki Rantalan mukaan helppo.

– Melkein parikymppiä siihen tuli laitettua kiinni, niin en vuotta aio odottaa, että mitä tapahtuu. Pistin siis kevytautoaihion laitoin jo viikonloppuna internetin ihmeelliseen maailmaan myyntiin. Siitä saa joku näppärän ja turvallisen auton itselleen.

– Pärjään kyllä tämän asian kanssa. Tämä on oma mokani, kun ostin ennen lain lainvoimaisuutta. Mutta ei minulle tullut mieleenkään, että tällaista voi Suomessa tapahtua.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut