Kielitaito on turvapaikan saaneiden väylä työelämään

Abdullah ja Salima Azizin perhe sai oleskeluluvan muutama viikko sitten. Kahdeksan hengen perheelle yritetään löytää nyt asuntoa sekä vapaaehtoisten että vastaanottokeskuksen voimin. Oman kodin löytymisen jälkeen tärkeintä olisi kielen oppiminen. Perheen nuorimmat lapset Zainab (vas.), 10 ja Walid, 9, taitavat suomen kielen perusteita jo hienosti. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Varustajanvaheen vastaanottokeskuksessa turvapaikan on tähän mennessä saanut 38, joista omilleen jo muuttaneita on 11.

– Päätöksen on saanut nyt 65, joista 38 on positiivista. Raumalle heistä on jäämässä 15, Rauman vastaanottokeskuksen johtaja Mari Kousa-Kuusisto kertoo.

Negatiivisen turvapaikkapäätöksen saaneet usein valittavat päätöksestä, ja he joutuvat odottelemaan uutta päätöstä pitkäänkin. Heille tarjotaan myös vapaaehtoista paluuta kotimaahan.

Monet oleskeluluvan saaneet puolestaan odottavat oman asunnon löytymistä. Asunnon etsimisessä heitä auttavat vastaanottokeskuksen henkilökunnan lisäksi vapaaehtoiset.

– Koitamme auttaa ja tukea parhaamme mukaan, jos asukas jää Satakunnan Ely-keskuksen alueelle. Jos muuttaa ulkopuolelle, täytyy asunto hankkia itse, Kousa-Kuusisto täsmentää.

Rauman heikko asuntotilanne ei ole helpottanut uusien kotien etsimistä.

– Ei ole helppoa löytää asuntoja. Raumalla on muutenkin nihkeä asuntotilanne. Kaikille on kuitenkin jotenkin asunto järjestynyt.

Omat rajoitteensa tuovat myös kunnan määrittämät vuokrakulut.

– Kunta määrittelee sosiaalitoimessa hyväksyttävät maksimivuokramenot. Summa määräytyy sen mukaan, kuinka monta muuttajaa on, Kousa-Kuusisto kertoo.