Kiertotalous kasvaa roimasti Eurassakin: Fankkeelle lupa jätemäärien roimaan kasvattamiseen

Pyhäjärviseudun Ympäristöhuollon mukaan energiajätettä saattaa tulla myöhemmin myös ulkomailta.

Fankkeen teollisuusalueella toimiva Pyhäjärviseudun Ympäristöhuolto Oy saa käsitellä roimasti enemmän jätettä kuin tähän saakka.

Vuodessa käsiteltävän rakennus- ja purkujätteen määrä nousee enintään 50 000 tonniin ja energiajätteen määrä 40 000 tonniin, kun aiemman luvan sallimat määrät olivat noin 19 000 ja 1 500 tonnia. Varsinkin energiajätteen kohdalla kyse on siis erittäin merkittävästä kasvusta.

Yhtiö sai viime viikolla toiminnan laajentamista koskevan ympäristöluvan Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Lupa sallii toiminnan aloittamisen muutoksenhausta huolimatta.

Toimitusjohtaja Pasi Hurmeen mukaan toiminnan laajentuminen heijastelee kiertotalousalan kasvua, eikä kyse ei ole äkillisestä muutoksesta.

– Olemme onnistuneet määrätietoisella työllä kasvamaan. Nyt myönnettyyn lupaan on määriin laitettu kasvuvaraa, ja todennäköisesti uudella luvalla pärjätään vuosia eteenpäin, hän sanoo.

Jätettä tulee kaukaakin

Rakennus- ja purkujätteestä tuotetaan Fankkeella ensisijaisesti poltoon soveltuvaa ainesta. Niinpä jäte lajitellaan ja siitä erotellaan kierrätyskelpoiset sekä polttoon kelpaamattomat jakeet.

Jätettä tulee Satakunnan lisäksi Pirkanmaalta ja jopa Uudeltamaalta asti, mikä ei Hurmeen mukaan ole poikkeuksellisen pitkä matka.

– Alalle on tyypillistä, että materiaaleja joudutaan jossain välissä kuljettamaan käsittelyyn tai hyödyntämiseen. Meillä ei ole suoria sopimuksia esimerkiksi rakennusliikkeiden kanssa, vaan materiaaleja toimittavat toiset kiertotalousalan yritykset.

Rakennus- ja purkujätettä saa varastoida kerrallaan Fankkeessa enintään 5 000 tonnia.

Energiajätettä saa puolestaan varastoida kerrallaan jopa 20 000 tonnia eli puolet koko vuoden suurimmasta käsittelymäärästä. Myös energiajätettä tulee laajalta alueelta.

Viron-tuonti päättyi

Pyhäjärviseudun Ympäristöhuolto varautuu myös jätejakeen tuontiin ulkomailta.

Yhtiöllä oli aiemmin noin vuoden mittainen tilapäislupa polttokelpoisen jätteen tuontiin Virosta. Tämä lupa päättyi heinäkuussa.

– Tällä hetkellä meille ei tule materiaaleja rajojen ulkopuolelta, Hurme kertoo.

Jos tuonti tulee uudelleen ajankohtaiseksi, siihen haetaan vielä erillinen lupa Suomen ympäristökeskuksesta. Pelkkä ympäristölupa ei tuontiin riitä.

Missä Eurassa käsitelty jäte poltetaan – siihen Hurme ei vastaa sopimussalaisuuteen vedoten. Lähimmät kierrätyspolttoaineille luvitetut laitokset sijaitsevat Kauttualla ja Raumalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut