Kiinnostavatko kirurgian muuttuvat käytännöt?

Tutkimustieto muuttaa vanhoja hoitokäytäntöjä. Ortopedi ei enää leikkaa kaikkia polven ja olkapään vaivoja sekä umpilisäkkeen tulehduksen hoitoon gastrokirurgi voi arvioida parhaaksi hoidoksi antibiootin.

Esimerkiksi näistä asioista kerrotaan Tyksin huhtikuun yleisöluennolla 14.4. kello 18 alkaen.

Yli vuosisadan ajan umpilisäkkeen poistoleikkaus on ollut tulehtuneen umpilisäkkeen standardihoito, koska on ajateltu, että umpilisäkkeen tulehdus johtaa aina lopulta puhkeamaan.

Gastrokirurgi Paulina Salmisen johtamassa tutkimuksessa osoitettiin, että vuosittain Suomessa jopa noin 3 000 tulehtunutta umpilisäkettä voitaisiin turvallisesti tietokonetomografiatutkimuksen jälkeen jättää leikkaamatta ja hoitaa antibiooteilla.

– Vuoden seurannassa noin 73 prosenttia antibioottihoidetuista potilaista ei tarvinnut leikkaushoitoa. Olennaista on, että kellään komplikaatiot eivät lisääntyneet eli antibioottihoito ensilinjan hoitona on turvallista, hän tiivistää.

 Maksuton yleisöluento pidetään Tyksin T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa. Luentoa voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Porin ja Vaasan keskussairaaloissa.