"Kiireisistä päivistä on tullut normipäiviä" – pakettipalveluiden tarjoajilla on ollut kiireinen vuosi, ja joulusesonki on vasta aluillaan

Sekä Postin että Matkahuollon pakettipalveluita käytetään tänä vuonna entistäkin enemmän. Postin Timo Honkaheimon mukaan viime joulun sesongista ei ole palattu koskaan normaaliin.

Tommi Salonen hakee itselleen joululahjapakettia Postin noutopisteestä Rauman Prismasta. Pakettia ojentava työntekijä Reetta Varjola on töissä Keulalla, kuten muutkin Prisman Postin työntekijät. Palvelupäällikkö Rita Sippola (ei kuvassa) kuvaileekin Prisman Postin henkilökuntaa moniosaajiksi. Kuva: Juha Sinisalo

Joulun lähestyessä pakettien toimituspalveluita tarjoavilla yrityksillä pitää kiirettä. Lähes puolet Suomen paketeista toimittavan Postin mukaan Black Friday -viikolla kuljetettiin Postin välityksellä ennätysmäärä eli noin 1,5 miljoonaa pakettia. Joulun lähestyessä Posti odottaa jopa vilkkaampia viikkoja.

Raumalla Posti Kuljetus Oy:n tuotantoesimiehenä toimiva Timo Honkaheimo kertoo, että oikeastaan koko vuosi on ollut tavallista vilkkaampi.

– Sesonkiaikaa ollut koko vuosi, kun viime joulun jälkeen tilanne ei normalisoitunut oikeastaan missään vaiheessa. Ehkä jossain välissä tammi–helmikuuta oli vähän hiljaisempaa, mutta heti kun alkoi korona, alkoi verkkokauppa rehottaa, Honkaheimo sanoo.

Kalustoa ja henkilökuntaa on lisätty jatkuvasti

Honkaheimo kuvailee verkkokauppaa ja pakettitoimittajia koronatilanteen voittajiksi. Postissakin on hankittu koko vuoden ajan lisää kalustoa ja resursseja.

– Esimerkiksi pakettien säilytykseen siirtelyyn käytettävä rullakot ovat koko ajan loppu. Raumaltakin vietiin vastikään rullakkoja logistiikkakeskukseen. Mutta se on positiivinen ongelma.

Honkaheimon mukaan Posti on varautunut joulun tuloon riittävästi. Kairakadulle on avattu joulusesonkia varten uusi noutopiste.

– Olemme lisänneet Kairakadulle muutaman kymmentä metriä hyllytilaa viime vuoteen verrattuna. Henkilökunnastakaan ei ole ongelmaa, mutta kyllähän se vähän joulusesongin alla aina hirvittää. Henkilökunnalle on kiitosta annettava, kun kiireisistä päivistä on tänä vuonna tullut normipäiviä, Honkaheimo kuvailee.

Posti lupaa ulkomailta Suomeen lähetetyt paketit jouluksi perille, jos ne lähetetään viimeistään perjantaina 18.12. Kotimaan paketit ehtii Postin tiedotteen mukaan lähettää vielä 21.12.

Suomesta Pohjoismaihin ja Baltiaan jouluksi menevät paketit tulee lähettää viimeistään 14.12. Muualle Eurooppaan viimeinen postituspäivä on 7.12.

Pakettiautomaatteja opittu käyttämään

Postin paketteja on jo muutaman vuoden ajan voinut noutaa noutopisteiden lisäksi pakettiautomaateista. Honkaheimon mukaan automaatteja on opittu käyttämään hyvin.

– Lempilapseni Raumalla on Prisman lokerikko, se on kaikkein suurin ja siinä on yli 300 lokeroa. Silti se on koko ajan täynnä. Volyymit ovat ihan mielettömiä.

Postin on täytynyt suuren suosion takia lyhentää pakettien säilytysaikaa automaateissa. Paketin voi hakea viikon kuluessa.

– Aika hyvin ihmiset hakevat niitä. Jotkut jopa tunnin parin sisällä ilmoituksen saamisesta, useimmiten viimeistään seuraavana päivänä, Honkaheimo arvioi.

Honkaheimon mukaan asiakkaat saattavat välillä sekoittaa eri palveluntarjoajien automaatit. Raumallakin pakettiautomaatteja on Postin lisäksi ainakin Matkahuollolla, Postnordilla, Schenkerillä ja DHL:llä.

– Nopeasti siihen on kuitenkin opittu, että löydetään oikea lokerikko.

Matkahuollon työntekijä Elina Sookari käsittelee paketteja. Matkahuollon Rauman-toimipisteen kautta kulkevat kaikki firman Raumalle tulevat paketit. Lajittelu aloitetaan jo aamulla kello 4.30, ja seitsemältä lähtee jo alihankkijafirman autoja viemään paketteja noutopisteisiin ja pakettiautomaatteihin. Kuva: Juha Sinisalo

Matkahuollon pihalle tuotu kontti tavaroille

Myös Rauman Matkahuollossa paketteja on alkanut liikkua paljon, ja väistötiloissa olevan toimiston pihalle on pitänyt tuoda kontti, jotta kaikki paketit voidaan vastaanottaa.

– Viime vuonnakin oli joulun alla ruuhkaa, kun oli se Postin lakko. Tänä vuonna tilanne on varmaan aika paljon sama kuin silloin, mutta verrattuna sitä aiempiin vuosiin liikennettä on paljon enemmän, tuotantoesimies Jaana Eerola kertoo.

Työntekijöiden määrää on jo lisätty sesonkiajaksi yhdellä, ja toisellekin saattaa tulla tarvetta.

– Se on kiikun kaakun. Jos tavaraa alkaa tulla vielä enemmän lisää, tarvitsee ehkä lisätäkin, Eerola sanoo.

Eerolankin mukaan verkko-ostamisen määrä on lisääntynyt koko ajan. Black Friday oli jo iso rysäys, mutta jouluna lienee vielä ruuhkaisempaa.

– Olemme luvanneet, että 21.12. mennessä lähetetyt paketit ehtivät jouluksi perille. Pikarahdilla saattaa ehtiä vielä myöhemminkin, Eerola sanoo.

Joulukortteihin tarjolla erilaisia postimerkkejä

Joulukorttien lähettäminen onnistuu tänä vuonna monenlaisilla postimerkeillä.

Kotimaassa 1,20 euron joulun ikimerkillä postitetut kortit ehtivät jouluksi perille, jos ne lähetetään viimeistään 14.12. kello 24.

Kotimaan ikimerkillä (1,75 euroa) varustetut kortit voi jättää 17.12. kirjelaatikoiden ja postien jättöpaikkojen tyhjennysaikataulun mukaisesti.

Jos näihin aikatauluihin ei ehdi, Plus-merkillä varustetut kortit voi jättää vielä maanantaina 21.12.

Euroopan maihin lähetetyt Priority-kortit ja -kirjeet kannattaa postittaa viimeistään maanantaina 7.12.

Pohjoismaihin ja Baltiaan (poislukien Tanska) ehtii lähettää vielä Economy-kirjeitä ja kortteja torstaihin 10.12. asti.

Priority-luokan kirjeet ja korttien viimeinen postituspäivä on maanantaina 14.12. (poikkeuksena Tanska 8.12.). Ulkomaan ikimerkki maksaa 1,85 euroa.

Lähde: Postin tiedote

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut