Kilpailu työpaikoista voi olla nyt todella kovaa, ja näin voit parantaa mahdollisuuksiasi – tämä takavuosien neuvo on vieläkin muotia: "Ei ole pahitteeksi"

Kolme kokenutta rekrytoijaa antaa hyödylliset vinkit työnhakuun.

RTK-henkilöstöpalvelun HR-asiantuntija Tiia Linnala kertoo, että avointen työpaikkojen hakijamäärät ovat olleet lupaavassa nousussa.

Osasta työpaikoista on tällä hetkellä todella kova kilpailu.

Yle teki tiistaina laajan artikkelin nuorten työnhausta, jossa selvisi etenkin pääkaupunkiseudun ja Tampereen työpaikkojen suuret hakijamäärät.

Erääseen logistiikka-alan osa-aikaiseen työpaikkaan haki 1 400 innokasta, vain kolme tuli valituksi.

Nopea soitto Raumalla toimiviin henkilöstöpalveluyrityksiin paljasti saman asian: logistiikka-alalle on todella kova imu.

– Tällä hetkellä hakemuksia vetävät logistiikka-ala ja toimistotyö. Niissä on imua, kertoo Kaiku HR:n myyntipäällikkö Petri Lätti.

Samanlaisen listan antavat myös Bolt Worksin aluepäällikkö Toni Koivisto ja RTK-henkilöstöpalvelun HR-asiantuntija Tiia Linnala.

– Logistiikka-, metalli ja tuotantopuoli ovat tällä hetkellä ne, jotka herättävät paljon kiinnostusta hakijoissa. Kaupan alalle on myös aina kiinnostusta tulla töihin, Linnala kertoo.

Alakohtaisia eroja

Kolmen yrityksen henkilöstöasiantuntijat kertovat, että länsirannikolla hakijamäärät eivät luonnollisesti yllä Suomen suurimpien kaupunkien tasolle.

Kevättä ja kesää kohden hakijamäärät ovat kuitenkin olleet nousussa.

Esimerkiksi RTK-henkilöstöpalvelun kiinnostavimpaan paikkaan on jätetty yli 200 hakemusta.

Tällöin Linnalan mukaan osaajia on etsitty myös Suomen rajojen ulkopuolelta, mikä on nostanut määriä.

– Viime kuukausina on tullut hyvin hakemuksia melkein jokaiseen paikkaan. Puhutaan jopa ihan sadoista Raumankin alueella, Toni Koivisto kertoo.

Koivisto kertoo, että kaikkia hakemuksia ei tarvitse ihan käsivoimin käydä läpi, vaan erilaiset järjestelmät auttavat työssä.

– Pääasiassa se on silti ihmisen tehtävää työtä. Aikaa siinä menee, mutta on erittäin hyvä, että hakijoissa on paljon vaihtoehtoja.

Tiia Linnala kertoo, että työnhakijatilanne on Rauman alueella yleisesti erittäin hyvä. Potentiaalisia hakijoita siis riittää.

Hakijamäärissä on kuitenkin alakohtaisia eroja. Kaiku HR:n Lätti kertoo, että osalla aloista on ollut pidemmän aikaa osaajista vajausta.

– Jos haetaan kotimaista osaajaa sähkö- ja koneistusalalle, niin vähän enemmän saa tehdä etsintätyötä. Käsillä tekijöistä on ollut jo vuosia tarvetta.

Linnalan mukaan haastavaa on löytää tekijöitä toimialoille, joissa työajat ovat esimerkiksi yöpainotteisia tai TES-taulukkopalkat ovat matalia.

Soitto perään auttaa

Jos hakemuksia tulee samaan työpaikkaan yli sata, miten erottua joukosta?

Kolme kokenutta rekrytoijaa antavat hyvät tärpit kesätyöhakujen kuumimpaan hetkeen.

Tiia Linnala muistuttaa, että ansioluetteloon on syytä panostaa. CV:n pitää olla napakka, jolloin oleellisimmat tiedot mahtuvat korkeintaan kahdelle sivulle.

– Kirjoita oma hakukirje jokaiseen hakuun. Osoita kiinnostuksesi juuri tätä kyseistä työpaikkaa kohtaan, Linnala sanoo.

Petri Lätti muistuttaa, että yksi takavuosien neuvo ei ole mennyt muodista.

– Ei se perään soittaminen ole pahitteeksi. Se antaa kuvan, että on aidosti kiinnostunut tehtävästä.

Jos hakemuksellaan on onnistunut herättämään mielenkiinnon, niin seuraava testi on haastattelussa.

– Haastattelijan edessä asenne merkitsee aika paljon. Oikeantyyppiset ihmiset kiinnostavat aina. Avoimuus, joustavuus ja halu oppia ovat haluttuja piirteitä.

Lätti ja Koivisto kertovat, että potentiaalisen hakemuksen tullessa kohdalle myös rekrytoijat toimivat nopeasti.

Sen vuoksi hakemuksen jättämisen kanssakaan ei kannata aikailla.

– Jos näkee kiinnostavan paikan, niin ei kannata viime päiville odotella. Paikka voi olla hyvin mennyt jo silloin, Lätti sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut