Kirjan päivät vauhdittaa lukemista ja kirjamyyntiä - kaupanpäällisenä viikon ajan jaettavan erikoisteoksen kirjoitti tällä kertaa Matti Rönkä

aukaalainen Mauno Vehviläinen tutustui Kirjan päivien nimikkoteokseen Raumalla. Kuva: Maarit Anttila

Tänä vuonna Kirjan päiviä ja Kansainvälistä lukutaitopäivää juhlistetaan Matti Röngän teoksella Automiehen kylä. Perinteen mukaisesti vuoden nimikkokirjailijan erikoisteos on saatavilla vain tämän viikon ajan, mikä tekee siitä keräilyteoksen.

Suomalaisille tv-uutisista tutuksi tullut Matti Rönkä kuljettaa lukijansa Automiehen kylässä 1950-luvulta nykypäivään kuvaten elämää läpi vuosikymmenten, jolloin Suomi vaurastui ja muuttui nopeaa vauhtia. Muistojen, tarinoiden ja havaintojen kyydittäjinä ovat autot.

Autot ovat aina läsnä – eri rooleissa tosin – lapsuudessa, nuoruudessa, aikuisuudessa ja varttuneemmassa iässä.

– Ja kertoo se minustakin, tai minun ja läheisteni kautta autoista osana elämää ja yhteiskuntaa. Monet jutuista olen itse kokenut, ja loput tällaisina kuullut. Olen häpeämättömän nostalginen, Rönkä kirjoittaa alkusanoissaan.

Lukutaidon asialla

Kirjan päivillä Kirjakauppaliitto haluaa nostaa esille kirjojen merkityksen lukutaidon ja kulttuuriperinteen välittäjinä. Tänä vuonna samalle viikolle osuu myös YK:n ja Unescon Kansainvälinen lukutaitopäivä, jota vietetään torstaina.

Matti Röngän kirjaa Automiehen kylä jaetaan 5.–11.9. kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaneille. Kirja on saatavissa vain kaupanpäällisenä ja vain Kirjan päivien ajan niin kauan kuin kirjoja riittää.

– Kaupanpäällinen näkyy kyllä kirjamyynnissä, Vanhan Rauman kirjakaupan yrittäjä Päivi Luosma sanoo.

Nimikkoteoksen tekijöinä on ollut monia nimekkäitä kirjailijoita, kuten Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen, Leena Lehtolainen ja Enni Mustonen.

– Meillä vetovoimaisin on ollut Heli Laaksonen, Luosma kertoo.

Laaksosen Ajopuujalka oli kaupanpäällinen 2020.

Tiedot kirjaa jakavista kirjakaupoista löytyvät osoitteesta www.kirjanpaivat.fi.