Kirjasto houkuttelee lapsiperheitä lukemisen pariin Raumalla

Lukumaan Lumoa -hanke edistää lukemista satumaailmojen kautta.

| Päivitetty

Kirjastopalvelujen johtaja Karri Hara, kirjastonhoitaja Niina Kaerla ja projektikoordinaattori Heidi Kähärä kutsuvat varhaiskasvatusikäisiä ja heidän perheitään kirjastoon Lukumaan Lumoa -hankkeella.

Kirjasto ei välttämättä ole kaikille lapsiperheille paikka, jossa vieraillaan säännöllisesti.

Rauman kirjaston vetämällä Lukumaan Lumoa -hankkeella kirjasto halutaan tehdä houkuttelevaksi paikaksi varhaiskasvatusikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Taustalla on myös huoli lukemisharrastuksen hiipumisesta.

– Vanhemmilla on iso vastuu siinä, tottuuko lapsi siihen, että kotona luetaan ja lähteekö lukuharrastus käyntiin, sanoo Rauman kirjastopalveluiden johtaja Karri Hara.

Tutkimusten valossa lukeminen perheissä on vähentynyt. Jyväskylän yliopiston vuonna 2018 julkaisemassa Vuokko-tutkimuksessa alle kolmevuotiaiden lasten äideistä luki lapsilleen 30, isistä 25 prosenttia.

Lukuihin ei silti kannata liikaa tuijottaa.

– Kaikki eivät tykkää lukemisesta. Vanhemmat eivät myöskään ole lasten elämän ainoita aikuisia, jotka voivat innostaa lapsia lukemaan. Tässä tärkeässä roolissa ovat varhaiskasvatuksen aikui- set, kummit ja isovanhemmat ja kaikki muut, joiden kanssa lapset viettävät aikaa, sanoo Lukumaan Lumoa -hankkeen koordinaattori Heidi Kähärä.

Hyviäkin uutisia on. Positiivista signaalia on saatu muun muassa Lukukeskuksen Lukulahjakirjakasseista, joita jaetaan myös Rauman neuvoloissa.

– Raumalla kyselyyn vastanneista vanhemmista 63 prosenttia kertoi lukukassin lisänneen lukuharrastusta perheessä, Heidi Kähärä kertoo.

Lastenosastolla toimintaa

Vuoden mittaisen Lukumaan Lumoa -hankkeen ensimmäinen tapahtuma, Onni-poika -näyttely elokuun alussa osoittautui hyvin suosituksi. Se oli esillä Rauman kampuksen tornissa. Paikalla kävi niin varhaiskasvatusryhmiä kuin perheitäkin.

– Näyttelyllä oli 280 kävijää, mikä on paljon, Kähärä sanoo.

Lukumaan Lumon syksyn tapahtumat on sijoitettu pääkirjaston lastenosastolle. Kähärä on rakentanut lastenosastolle leikkimaailmaa sekä QR-koodin takana olevia tehtäväpaketteja perheille ja lapsiryhmille. Tehtävät on jaettu varhaiskasvatuksen opetussuunnitelman mukaan eri oppimisalueisiin. Syys-lokakuussa teemana ovat muun muassa ympäristö- ja teknologia sekä matematiikka. Lastenosastolla voi tehdä myös satuhierontaa, jossa tarinat, sadut ja lorut yhdistetään myönteiseen kosketukseen.

– Satuhieronta on ihana hetki lapsen ja aikuisen välillä, Kähärä kertoo.

Tilaan hän on suunnittelemassa myös äänimaailmaa.

Lupa tulla leikkimään

Leikkimaailma toimii Kähärän mukaan avoimet ovet -periaatteella ja sinne voi koska tahansa tulla viettämään yhteistä lukukokemusta lapsen kanssa.

– Täällä on lupa leikkiä, ja jokainen voi olla tilassa omalla tavallaan.

Lukumaan Lumolla on myös oma maskotti sekä kirjelaatikko.

Rauman kirjastossa on aiemminkin pyritty edistämään lukutaitoa hankerahoituksella: Lulua edeltävässä Luja-hankkeessa kohderyhmänä olivat vanhemmat lapset.

– Edellisen hankkeen tuloksena lanseerattiin Kamishibai-teatteri sekä Lukukoirat, jotka ovat kirjastolla käytössä edelleen, kirjastopalveluiden johtaja Hara sanoo.

Lukumaan Lumossa ovat mukana myös Kemijärven, Eurajoen ja Nokian kirjastot. Hankkeen yliopistotutkijat ovat Juli Aerila Raumalta ja Merja Kauppinen Jyväskylästä.

Hanketta rahoittaa aluehallintovirasto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut