Kirjasto tarjoaa kansalaisillemahdollisuuden vaikuttaa

Suomessa tuli viime vuoden maaliskuussa voimaan kansalaisaloitelaki, jonka mukaan kenen tahansa äänioikeutetun Suomen kansalaisen tekemä lainsäädäntöaloite tulee eduskunnan käsittelyyn, mikäli se saa kansalaisilta 50 000 kannatusääntä puolen vuoden sisällä. Allekirjoittajaksi kelpaa 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen.

Ensimmäinen 50 000 allekirjoittajan rajan ylittänyt ja eduskuntakäsittelyyn luovutettu kansalaisaloite vaati turkistarhauksen lakkauttamista.

Kansalaisaloitteiden kannatusilmoitusten jättäminen on mahdollista jo yli 200 kirjastossa ympäri Suomea. Satakunnassa kansalaisaloitteiden kannatusilmoituksia voi jättää esimerkiksi Rauman ja Euran pääkirjastoissa.

Kansalaisaloitemapin tarkoitus on tarjota kansalaisille helppo ja turvallinen tapa jättää paperisia kannatusilmoituksia.

– Kirjasto on kaikille vapaa ja avoin, joten se on luonteva ja matalan kynnyksen paikka tällaiselle toiminnalle. Raumankin kaupungin ajatuksena on se, että kirjasto olisi paikka kansalaisten ja päättäjien välisen vuoropuhelun mahdollistamiseksi, kirjastopalveluiden johtaja Karri Hara opastaa.