Kirjastot laajentavat palveluitaan

Perinteiset lainakirjat, -CD:t ja -DVD:t eivät enää riitä, vaan moni kirjasto on lähiaikoina lisännyt tarjontaansa erilaisia oheispalveluita. Koko maassa tapahtuvaan muutokseen on reagoitu myös Rauman seudulla.

Rauman kirjastopalvelujen johtaja Karri Hara kertoo, että Raumalla on tarkoituksella jättäydytty pois uudesta suuntauksesta. Kaupunginkirjastolla on lainattavissa sähkömittareita sekä talon sisäiseen asiakaskäyttöön tarkoitettuja kannettavia tietokoneita ja iPadeja, mutta muuten kirjasto keskittyy kirjoihin. Hara uskoo, että Rauman kirjastoissa esimerkiksi urheiluvälineiden lainaamisille ei ole jatkossakaan sijaa.

– Erikoisuuksia voi tietysti olla, mutta ne pysyvät erikoisuuksina. Me emme ole välinelainaamo vaan keskitymme itse asiaan, eli tietoon ja informaation levittämiseen, Hara linjaa.

Laitilan kaupunginkirjastossa aloitettiin kesän kynnyksellä liikuntavälineiden sekä sähkönkulutus- ja pintalämpömittarien lainauspalvelu. Kirjastokorttia vastaan saa lainata askelmittareita, frisbeegolfkiekkoja, kahvakuulia ja kävelysauvoja kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Uudet oheispalvelut on otettu kirjastonhoitaja Tuula Amberlan mukaan loistavasti vastaan, joskin monelle kirjastossa vierailleelle uudet palvelut ovat tulleet yllätyksenä.

– Vähän jännityksellä on itsekin seurattu, että millaisen suosion palvelut saavuttavat, mutta hienosti on sujunut. Vastaavaa toimintaa voi ehdottomasti suositella muillekin kirjastoille, Amberla kehuu.