Kirjeitä merelle ja mereltä

Merikapteeni Pekka Arjamaa (1912–2001) oli maissa vaitelias mies, mutta kirjeissään värikäs jopa räiskyvä persoona. Kirjeenvaihtoa meriltä maihin ehti kertyä sivukaupalla Arjamaan merimiesuralla, joka kesti kaikkiaan 45 vuotta. Se alkoi matruusina koululaiva Suomen Joutsenella ja jatkui perämiehenä sekä kapteenina rahtilaivoissa.

Noilta vuosilta on säilynyt 1 700 kirjettä, jotka Arjamaan pojan Markun puoliso Ulla Arjamaa on tiivistänyt Matruusista merikapteeniksi – kirjeitä merelle ja mereltä -kirjaksi. 

Merenkävijä Arjamaan vaimon Astran kaappien kätköissä olleet kirjeet alkoivat kiehtoa kansantieteen maisteriksi valmistunutta Ulla Arjamaata siinä määrin, että hän päätti perehtyä niihin tarkemmin. Kirjeiden perusteella avautui ikkuna merenkävijöiden sekä heidän omaistensa arkeen.

– Kirjeet ovat mikrohistoriaa, ne kertovat niiden ihmisten elämästä, joiden tarinoita ei löydy historiankirjoista, sanoo Arjamaa.

Kirjan sisältämä kirjeenvaihto on jaettu kahteen osaan, Turusta kotoisin olleen Pekka Arjamaan lähinnä äidiltään ja sisariltaan saamiin kirjeisiin 1930–1940 -luvuilta sekä Arjamaan puolisolleen Astralle Raumalle 1945–1977 lähettämiin kirjeisiin. Astra Arjamaa oli säilyttänyt kirjeet huolella ja jopa numeroinut ne laivoittain. Omat kirjeensä hän sen sijaan oli pääosin hävittänyt

.

Rauman merimuseon julkaisuihin kuuluvaa kirjaa myyvät merimuseo ja Vanhan Rauman kirjakauppa.