Kirkko peräänkuuluttaa ihmisiltä uutta asennetta uuteen vuoteen: ”Kaikki muu saa väistyä töiden takia, muun muassa omaisten hautaaminen”

Kirkon maankäyttöpäällikkö Harri Palo haluaisi nähdä muutoksen suomalaisten suhtautumisessa hautajaisiin.

Länsi-Suomi uutisoi aiemmin joulukuussa (LS 10.12.), että Rauman ruumishuoneilla ja krematoriolla on ollut ruuhkaa. Asia ei tule yllätyksenä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon maankäyttöpäällikkö Harri Palolle.

Hän tietää, että tuhkausten määrä on Suomessa lisääntynyt ja Porin krematoriokin ollut marraskuun alusta lähtien hetkellisesti pois pelistä.

Palo haluaa kuitenkin nostaa keskusteluun vielä yhden taustatekijän, joka liittyy ihmisten asenteisiin.

– Suomessa tarvitaan kulttuurinmuutosta. Meillä on tällainen kulttuuri, että töiden takia kaikki muu saa väistyä, muun muassa omaisten hautaaminen. Ihan vain sen takia, ettei työkiireiltä ehditä, Palo tiivistää.

Muiden menojen jatkoksi kalenteriin

Eikä kysymys ole vain työkiireistä, vaan hautajaisten arvostamisesta tapahtumana. Kirkko kokee, että läheisen hautajaiset työnnetään yhä useammin kalenterissa sinne jonnekin muiden menojen jatkoksi.

– On sellaisiakin kulttuureja, joissa hautaaminen on niin merkittäväksi koettu asia, että läheisten kaikki muut menot väistyvät. Kyllä meillä täytyisi päästä vähän samantapaiseen kulttuuriin, että kun omainen kuolee, niin voidaan ottaa jopa töistä vapaata, Palo sanoo.

Rauman seurakunnassakin tunnistetaan ilmiö.

– Olen itsekin huomannut, että kun ihminen kuolee, omaiset käyvät ensin kalenterit läpi, että mitäköhän matkoja ja muuta menoa siellä kelläkin mahtaa olla. Sitten vasta otetaan siunausvaraus, että saadaan kaikki paikalle, ylipuutarhuri Jouni Laaksonen kertoo.

Vainajia voi maata tiloissa yli kuukauden

Kirkkohallitus julkaisi jo viime tammikuussa yleiskirjeen, jossa se katsoi, että hautaan siunaamisen ja hautaamisen pitäisi tapahtua nykyistä nopeammin.

Hautaustoimilain mukaan vainajan ruumis on haudattava tai tuhkattava ”ilman aiheetonta viivästystä” sekä ”vainajan muistoa kunnioittavalla tavalla”.

Laissa ei ole kuitenkaan tarkempaa säädöstä, miten pitkä aika kuolemasta hautaamiseen tai tuhkaamiseen on hyväksyttävissä.

Kirkkohallitus linjasi tavoiteajaksi hautaan siunaukselle ja hautaukselle 2–3 viikkoa kuolemasta tai 1–2 viikkoa hautausluvan saamisesta. Usein siihen ei ole päästy.

Kirkkohallituksen mukaan Suomessa aika kuolemasta hautaamiseen tai tuhkaamiseen on tilastojen mukaan usein yli neljä viikkoa.

Se on huomattavasti pidempi kuin esimerkiksi Pohjoismaista Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa puhumattakaan esimerkiksi Brasilian kaltaisista maista, joissa hautaaminen tapahtuu vain muutaman päivän kuluessa kuolemasta.

Kirkkohallituksen mukaan kylmäsäilytystilojen tekninen kehitys on johtanut siihen, että vainajan pitkää säilytysaikaa ei koeta ongelmaksi. Ongelmia siitä kuitenkin tulee, jos vainajat makaavat seurakunnan huomassa yli kuukauden.

– Jos kuolemasta siunaamiseen menee neljä viikkoa, niin jossainhan vainajaa täytyy säilyttää ja se vie kapasiteettia. Onhan se selkeää, että mitä nopeampi kierto, sitä vähemmän tulee ruuhkaa, Jouni Laaksonen Rauman seurakunnasta sanoo.

”On sellaisiakin kulttuureja, joissa hautaaminen on niin merkittäväksi koettu asia, että läheisten kaikki muut menot väistyvät. Kyllä meillä täytyisi päästä vähän samantapaiseen kulttuuriin, että kun omainen kuolee, niin voidaan ottaa jopa töistä vapaata.”

Kirkko ehdottaa arkea, omaiset uusia tapoja

Joitakin vuosia sitten hautausluvan saaminen saattoi viivästyttää hautajaisia.

Asetus muuttui vuonna 2019 niin, että vainajaa hoitava yksikkö ei saa luovuttaa vainajaa seurakunnan selvitykseen ennen kuin hautauslupa on annettu. Luvan myöntää kuolemansyyn toteava lääkäri.

Harri Palon mukaan nykyään tilanne hautausluvan saamisen kannalta on kuitenkin varsin hyvä.

Sen Palo kuitenkin myöntää, että hautaan siunaamista ja hautaamista saattaa viivästyttää paikoittain seurakunnan resurssipula: toivotuille päiville ei ole tiloja, pappeja tai kanttoreita. Myös Suomen kylmillä säillä on merkitystä, sillä talvella hautaa ei saa välttämättä kaivettua jäiseen maahan useammassakaan päivässä.

– Ratkaisuksi tarjoamme sitä, että hautaan siunaaminen tapahtuisi arkipäivinä. Kyseessä on toimitus, joka ei vie kuin pari tuntia, joten hautajaisiin pitäisi pystyä osallistumaan vaikka kesken työpäivän.

– Siihen suuntaan kulttuurin pitäisi joka tapauksessa mennä, että hautajaisten pitäisi olla ihan ilmoitusasia. Läheisen kuolema on asia, jolle ei aina anneta sitä merkitystä, joka sillä kuuluisi olla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut