Kirkkoherrapaneelissa ei suuria eroja asiakysymyksissä ehdokkaiden välillä

Samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen ei ollut yhtään suoraan halukasta. 

Rauman kirkkoherraksi halukkaat kuusi ehdokasta esittäytyivät vaalitentissä Rauman Pyhän Ristin kirkossa. Vaalipaneeli ei ollut yleisölle avoin, vaan se lähetettiin Pyhän Ristin kirkosta radio Ramonan sekä Youtuben välityksellä.

Itse kirkkoherran valintapäivään on tosin vielä matkaa, sillä Rauman kirkkovaltuusto suorittaa kirkkoherran vaalin vasta 15. huhtikuuta. Uusi kirkkoherra aloittaa työt kesäkuussa.

Paneeliin osallistuivat paikan päällä kirkossa Laitilan kirkkoherra Petri Laitinen, Helsingin seurakuntayhtymän johtava sairaalapastori Jussi Ollila, Rauman seurakunnan johtava kappalainen Jukka Purhonen, Rauman seurakunnan kappalainen Olavi Saurio sekä Kokemäen seurakunnan vs. kirkkoherra Valtteri Virta.

Etäyhteyden kautta paneelissa oli mukana Saksan Münchenistä Matti Nikkanen, joka toimii Baijerin evankelis-luterilaisen kirkon pastorina.

Vihkiasia ei innostanut

Vaalipaneeli sujui rauhalliseen sävyyn eikä kirkkoherran viran hakijoiden välillä ilmennyt suuria eroja paneelin asiakysymyksissä.

Ehdokkailta kysyttiin esimerkiksi, olisivatko he valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Yksiselitteisen ei-vastauksen antoivat hakijoista Petri Laitinen, Matti Nikkanen ja Olavi Saurio.

Jukka Purhonen totesi, ettei ole tällä hetkellä tehtävään valmis mutta muistutti, että myös Rauman seurakunnassa tullaan toimimaan kirkolliskokouksen päätöksen mukaan, oli se mikä hyvänsä.

Jussi Ollila ja Valtteri Virta ilmoittivat odottavansa asiassa kirkolliskokouksen päätöstä.

Kiinteistöistä karsimalla

Seurakunnan talouden uudistamisesta paneeli oli yksimielinen. Jokainen valitsi säästökohteeksi seurakunnan kiinteistöjen ja toimitilojen vähentämisen.

Muina vaihtoehtoina oli verojen korotus tai toiminnan ja henkilökunnan karsiminen.

Petri Laitinen lisäsi vielä, että seurakunta voi hankkia myös uusia tulonlähteitä esimerkiksi yhteistyöllä yritysten ja yhdistyksen kanssa.

Viranhakijat saivat myös arvioida, mitä oppeja korona-ajasta kirkolle on kertynyt. Nikkanen mainitsi etäkokoukset, jotka säästävät matkakustannuksissa ja tehostavat kokouksia.

Saurion mielestä tilaisuuksien välittämistä etäyhteyksien kautta tulisi jatkaa, mutta toivoi, että seurakunta pystyisi myös poikkeusoloissa tarjoamaan ihmisille mahdollisuuden ehtoolliseen.

Laitinen mainitsi sosiaalisen median ja sen, että viestiminen on kehittynyt vuorovaikutteisempaan suuntaan, mikä on varsinkin nuorelle ikäluokalle tärkeää.

Purhosenkin mielestä etäkokoukset ja -koulutukset säästävät aikaa, joka voidaan käyttää ihmisten kohtaamiseen. Myös Ollila koki kokousten ja koulutusten tehostuneen.

Virta huomautti, että striimattavat jumalanpalvelukset ovat antaneet sellaisille ihmisille mahdollisuuden osallistua, jotka eivät ole päässeet aiemminkaan kirkkoon fyysisesti paikalle.

Monenlaisia vahvuuksia

Ehdokkaat saivat paneelissa arvioida omin sanoin vahvuuksiaan, vuorovaikutustaitojaan ja toisaalta kehittämisen paikkojaan.

Jussi Ollila nimesi itsensä keskustelevaksi ja kuuntelevaksi johtajaksi. Papin työssä keskeisin työväline on hänestä luottamus ja ilman sitä ei vuorovaikutuskaan toimi.

– Ison seurakunnan elämässä on aina haasteellista, että kaikki on isoa. Siinä on kehittämisen paikkaa omalla kohdallani, Ollila vastasi.

Kokonaisuuksien johtaminen ja strateginen johtajuus ovat Valtteri Virran mielestä hänen vahvuuksiaan, samoin vahva paikallistuntemus sekä halu sitoutua Raumalle. Kehittämisen paikaksi hän näki sen, että paperit ovat välillä hukassa laukkua penkoessa.

Monipuolista perehtymistä ja pitkäjänteisyyttä vaativat hallinnolliset tehtävät ovat Matti Nikkasen mielestä hänen vahvuuksiaan. Hän uskoi myös pystyvänsä ristiriitatilanteissa neutraaliin kuulemiseen ja olevansa luonteeltaan ”perussosiaalinen kaveri”.

– Varmasti talouden kysymykset kirkkoherran roolissa ovat sellaisia, joissa joutuu iltakoulua käymään ja läksyjä lukemaan tavallista enemmän, Nikkanen arveli.

Kohtaamisia katukuvassa

Olavi Saurio koki vahvuuksikseen luterilaisen teologian syvällisen tuntemuksen sekä hallintoa ajatellen sitkeyden.

– Tiedän, että monien asioiden valmistelu vaatii huolellisuutta ja perehtyneisyyttä, että käännetään riittävä määrä kiviä, Saurio sanoi.

Petri Laitinen mainitsi henkilöstöhallinnon ja talouskysymykset vahvuuksikseen ja nimesi lisäksi itsensä mahdollistajaksi.

– Minulla on kokemusta eri seurakunnista siitä, millä tavalla ihmiset voidaan tavoittaa, miten uudet ihmiset kiinnostuvat seurakunnasta ja miten saadaan yhteisöllisyyttä luotua myös ulospäin.

Laitinen totesi pyrkivänsä kirkkoherrana näkymään katukuvassa ja ihmisten parissa, jotta pysyy tietoisena siitä, mitä asioita ihmiset pitävät tärkeinä.

Jukka Purhonen piti itseään helposti kohdattavana, mikä on hänestä hyvä ominaisuus kirkkoherralle. Lisäksi Purhonen kertoi hänestä sanotun, että hän tuntee Rauman seurakunnan kuin omat taskunsa.

– Pyrin muutosjohtamiseen ja siihen, että otetaan uudet sukupolvet huomioon entistä paremmin.

Miksi-kysymys viimeisenä

Paneelin viimeisenä kysymyksenä kuultiin kenties kiperin: Miksi juuri sinut tulisi valita Rauman uudeksi kirkkoherraksi?

Petri Laitinen toi esiin, että hänellä on kokemusta siitä, miten seurakuntaa kehitetään yhdessä. Laitisen visiona oli ulospäin verkostoituva yhteisö, joka vastaa nykyajan haasteisiin.

Jukka Purhonen puolestaan mainitsi laajan tuntemuksensa sekä Raumasta että Rauman seurakunnasta. Hänestä seurakunnassa tarvitaan entistä enemmän laajaa verkostoitumista eri yhteistyötahojen, kuten järjestöjen kanssa.

Jussi Ollila uskoi koulutuksensa ja pitkän henkilöstö- ja muutosjohtamiskokemuksensa auttavan viranhoidossa. Hän kuvaili olevansa oikeudenmukainen esimies, yhteisötyökykyinen, avoin ja keskusteleva ihminen.

Valtteri Virta aloitti toteamalla, että Rauma on ihmiselle sopivan kokoinen kaupunki, jossa on hyvä uskoa, toivoa ja rakastaa.

– Haluaisin omalla työlläni olla mahdollistamassa raumalaisille, että jatkossakin voidaan monin tavoin elää seurakuntayhteisöä todeksi ja pitää huolta toinen toisistamme.

Matti Nikkanen vakuutti, että raumalaiset saisivat hänestä reilun ja ennakkoluulottoman johtajan.

– Olen strateginen johtaja, joka voisi johdattaa seurakunnan seuraavien vuosikymmenien haasteita kohti. Rohkeutta on tarjolla.

Olavi Saurio sanoi, että seurakunta kutsuu seurakunnan tehtäviin.

–  Olen käytettävissä eli oman tunnollisuuteni, määrätietoisuuteni ja kykyni olen valmis käyttämään, jos saan kutsun tähän tehtävään.

Kirkkoherran vaalin paneeli on katsottavissa Rauman seurakunnan YouTube-kanavalta tallenteena.

Rauman seurakunnan kirkkoherran viran hakijat

Petri Laitinen, 53 vuottaLaitilan seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori

Matti Nikkanen, 41 vuottaBaijerin evankelis-luterilaisen kirkon pastori, teologian maisteri

Jussi Ollila, 54 vuottaHelsingin seurakuntayhtymän johtava sairaalapastori, teologian maisteri ja diakoniAloittaa Kolarin kirkkoherrana 1. maaliskuuta

Jukka Purhonen, 56 vuottaRauman seurakunnan johtava kappalainen, teologian maisteri

Olavi Saurio, 57 vuottaRauman seurakunnan kappalainen Lapin kappeliseurakunnassa, teologian lisensiaatti ja filosofian maisteri

Valtteri Virta, 38 vuottaKokemäen seurakunnan vs. kirkkoherra, teologian maisteriVirkavapaalla Rauman seurakunnan kappalaisen virasta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut