Kirkkokin pukeutuu väriin Lumen-valotaideviikolla Raumalla: kohteet on suunniteltu Vanhan Rauman läpi kulkevaksi reitiksi

Rauman Pyhän Ristin kirkon videoprojisoinnin suunnittelee mediataiteilija Niko Tiainen.

Tarvonsaaren koulu on yksi Lumen-valotaideviikon kohteista. Sinne valmistuu 120-vuotiaan Rauma Energian historiaa peilaava monimediateos. Mikko Kiviharju on tapahtuman tekninen tuottaja. Hän uskoo, että kuluvalla viikolla tupruttanut lumi tuo oman säväyksensä viikon valotaiteeseen. Kuva: Juha Sinisalo

Tammikuun päätteeksi järjestettävän Lumen-valotaideviikon reitille mahtuu tuttuja maamerkkejä Pyhän Ristin kirkosta, kirjastoon ja Vanhaan Raatihuoneeseen.– Tapahtuman rikkaus on se, että mukana useita kohteita erilaisine tekniikoineen. Kokonaisuus on rakennettu niin, että kohteet on helppo saavuttaa vaikka iltakävelyllä, tapahtuman tekninen tuottaja Mikko Kiviharju kertoo.

Lumen-valotaideviikkoa vietetään Raumalla  22.–30.1. 

Tarvonsaaren koulun ja Pyhän Ristin kirkon valaistuksesta vastaa alan kansainvälinen nimi, mediataiteilija Niko Tiainen Helsingistä. Tiaisen valoteoksia nähtiin viime vuonna useassa eri paikassa, kotimaan ohella muun muassa New Yorkissa, Kiinassa, Indonesiassa ja Itävallassa.

Tiainen oli suunnittelijana myös Vuojoen kartanon Poesia-valoteoksessa, jonka tekninen toteutus oli Kiviharjun. Parivaljakko vastasi myös Eurajoki Bel Canton Parsifal-oopperateoksen visuaalisesta toteutuksesta.

Värikästä mutta seesteistä

Pyhän Ristin kirkon mediateos on nimeltään Lepidoptera eli Perhosten lahko. Se on 3-kanavainen muotoaan muuttava, värikäs videoprojisointi.

– Värikäs, mutta seesteinen, kirkon arvoon sopiva. Sitä kannattaa mennä katsomaan useamman kerran, kertoo Tiainen.

Teos heijastuu kirkon torninosan kolmelle sivulle.

Vähän vastaavan Tiainen teki yhdessä Kiviharjun kanssa joulukuussa Porvoon tuomiokirkkoon.

Teoksen suunnittelu Pyhän Ristin kirkkoon alkoi tutustumalla paikkaan ja kuvaamalla se dronella. Sen jälkeen siitä tehtiin 3D-mallinnos.

– Inspiraatio syntyy tilanteen mukaan. Porvoon tuomiokirkon teos lähti himmelistä, jonka pohjalta syntyi muotoaan muuttava teos. Pyhän Ristin kirkon Lepidopterassa on samaa ajatusta.

Tiaisen käsialaa on valoviikolla myös Tarvonsaaren koulun valaistu julkisivu, joka liittyy valotaideviikon ideoineen Rauman Energian 120-juhlavuoden teemaan Toimivaa raumalaista arkea. Siinä pääosassa ovat vanhat valokuvat.

Yrityksen juuret sijaitsevat kaupungintalon tontilla, josta sähkölaitoksen rakennukset purettiin kaupungintalon rakentamisen yhteydessä 1980-luvun lopulla.

Pitsiä uudella tavalla

Aiemmista valoteoksistaan tunnetulla Tarmo Thorströmillä on kaksi valaistavaa kohdetta, Vanhan Raatihuoneen seinä sekä kaupungintalon etupiha.

Vanhan Raatihuoneen oviaukossa on pimeään aikaan pysyvästi Thorströmin pitsivaloteos Vanhaa valoa. Hän ei ole vielä aivan varma, tuleeko se näkymään valoviikon pitsiä, lunta ja valoa tutkivassa Kiteistä pitsiä -teoksessa, johon hän on hyödyntänyt videomapping-tekniikkaa.

Toinen valotaideteos, Lumen aistimus rakentuu kaupungintalon sisäpihan vesialtaan ympärille.

– Kyseessä on fyysinen teos köydestä ja heijastavasta spraymaalista.

Valotaidereitin kohteisiin kuuluu myös Anundilanaukiolla sijaitseva Amarillo, jonka Amarillo-teoksesta voi löytää yhtäläisyyksiä Dannyn musiikkiin. Kierros jatkuu vielä Kalliokadun kautta Kanalin rantaa pitkin Parpansalin puistoon kohti valaistua Rauman pääkirjastoa.

Lumen-valotaideviikolle on odotettavissa valoteosten ihailijoita myös Rauman ulkopuolelta. Reitin alkupiste on Prismakeskus, jossa on reitin ensimmäinen kohde, Lumen tekniikkakollektiivin Mare Nostrum.

Kaikilla valoteosten tekijöillä on aiempaa kokemusta erilaisten tilojen visualisoinnista.

Lumen-valotaideviikko 22.–30.1. Raumalla

Kohteet:

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut