Kirsi Kunnas -runopalkinto Heli Laaksoselle: raati vaikuttui laajasta tuotannosta

Heli Laaksonen palkittiin Kirsi Kunnaksen nimeä kantavalla runopalkinnolla. Palkinnon sai tänä vuonna toinenkin runoilija, Niillas Holmberg Utsjoelta. Kuva: Elina Wallin

WSOY ja WSOY:n kirjallisuussäätiön myöntämän Kirsi Kunnas -palkinnon saavat tänä vuonna Heli Laaksonen Raumalta ja Niillas Holmberg Utsjoelta

Joka toinen vuosi jaettavan palkinnon tavoitteena on nostaa esiin rohkeaa, elävää ja vaikuttavaa nykyrunoutta sekä runoilmiöitä. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Palkinto päätettiin tänä vuonna jakaa kahdelle runoilijalle, joiden laaja tuotanto vakuutti raadin.

Molempien runoilijoiden erityisarvona nähtiin heidän rohkeutensa hyödyntää omaa kulttuuri-identiteettiään keskeisenä runouden rakennusaineena samalla paikallisuuden raja-aitoja murtaen.

Laaksosella lounaissuomalainen maalaismaisema ja siinä elävä murre sekoittuvat omalaatuiseksi elinympäristöksi, jossa runoilija on kotonaan, todetaan palkintoperusteissa.

-Laaksosen runoissa elämänilo näyttäytyy lämpimänä huumorina, mutta samalla hän käsittelee monimuotoisesti ajankohtaisia teemoja, kuten kielen merkitystä, luontosuhdetta ja ihmisyyden rajapintoja. Laaksonen on laajoilla esiintymiskiertueillaan tuonut vuosikausien ajan runoutta laajoille yleisöille valtakunnallisesti, raati toteaa.

Laaksosen viimeisin runoteos Aurinko. Porkkana. Vesi ilmestyi viime vuonna.

Niillas Holmberg on Saamenmaalla laajasti tunnettu runoilija, muusikko, näyttelijä. Hän on kirjoittanut kuusi runokokoelmaa pohjoissaameksi.

Holmbergin tuorein runokokoelma Jalkapohja ilmestyi viime vuonna.

Kirsi Kunnas -palkinto on perustettu vuonna 2018.