Kisa ratkesi viiden äänen erolla – Raumalle uusi johtaja naapurikaupungista Laitilasta

Johanna Luukkosen valinta kaupunginjohtajaksi sujui rauhallisissa merkeissä.

| Päivitetty

Johanna Luukkonen Laitilasta valittiin Rauman kaupunginjohtajaksi suljetussa lippuäänestyksessä äänin 24–19. Vastaehdokas oli Ari Korhonen Raisiosta. Kaupunginjohtajan vaali sujui hyvin rauhallisissa merkeissä kaupunginvaltuustossa. Salissa ei käytetty ennen valintaa yhtään puheenvuoroa kummankaan kärkiehdokkaan puolesta tai vastaan.

Ainoastaan valintaprosessista tuli kaksi kommenttia. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) piti hyvänä, että heti alkuun määriteltiin, minkälaista johtajaa Raumalle lähdetään hakemaan. Tämä helpotti hänen mukaansa prosessia. Parhaiten toiveprofiilin täyttivät Korhonen ja Luukkonen.

Aplodit kaikilta

SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Rainer Lehti (sd.) kiitteli ryhmänsä puolesta valmistelua ja sitä, että kärkiehdokkaat olivat sunnuntaina ryhmien tavattavissa.

– Henkilörekrytoinneissa on aika oleellisen tärkeä juttu, että kun tapaa, kuulee ja näkee henkilökohtaisesti ihmisen. Se loppupeleissä aika paljon ratkaisee.

Ennakkoon Ari Korhosta pidettiin SDP:n 18-päiselle valtuustoryhmälle mieleisenä ehdokkaana puoluetaustansa vuoksi.

Kun Luukkosen valinta oli julistettu, kaikuivat valtuustosalissa kuitenkin aplodit, joihin yhtyi koko valtuusto, joku voimakkaammin, joku hillitymmin.

Vasemmalta Luukkoselle

Kokouksen päätyttyä vallalla tuntui olevan mieliala, että kumman tahansa valituksi tuleminen olisi monelle kelvannut.Harva valtuutetuista halusi kuitenkaan julkisesti kertoa, kummalle ehdokkaalle oli antanut äänensä. Poikkeuksen teki Miika Rantanen (vas.), joka kertoi olleensa Johanna Luukkosen takana.

– Viimeistään kun tapasin hänet sunnuntaina, vakuutuin, ettei kukaan muu voisi olla Raumalle parempi valinta, Rantanen sanoi.

Myös Tapio Ailasmaa (vas.) viestitti samaa toteamalla olevansa tyytyväinen valintaan. Jouni Lehto (vas.) ei halunnut kommentoida.

Etukäteen pidettiin mahdollisena, että vasemmistoliiton kolme valtuutettua olisi mennyt Korhosen taakse. Nyt näyttää siltä, että ryhmä asettui ainakin osittain vaa’ankieliasemaan valinnassa.

Ikuinen mysteeri

Vihreiden ryhmä eli Pasi Alonen, Elina Helamaa ja Laura Haapala pitivät Luukkosta mieleisenä valintana. Helamaan mukaan Raumalle sopivampi valittiin, Haapalaa taas miellytti Luukkosen aiempi työkokemus kunta-alan töistä.

Alonen puki sanoiksi sen, mitä suljetun lippuäänestyksen mysteeri kätkee sisälleen. Ei esimerkiksi ole selvää, että Korhonen olisi taustansa vuoksi saanut taakseen kaikki SDP:n 18 valtuutettua tai että vastaavasti kaikki niin sanotun Ryhmä 22 jäsenet olisivat olleet Luukkosen kannalla. Ryhmä 22 on yhtä kuin kaikki muut valtuustoryhmät kuin SDP ja vasemmisto.

– Jokainen voi olettaa, kuka äänesti ketäkin, mutta oikeasti emme voi tietää varmaksi. Esimerkiksi ne 19 voivat olla jotakin aivan muuta kuin uskomme ja erilaisia ristikytkentöjä on voinut olla, Alonen mietti.

Luukkonen kertoi olevansa onnellinen, koska oli vakavasti liikenteessä

Valituksi tulemisensa jälkeen Johanna Luukkonen kertoi puhelimitse Laitilasta olevansa hyvillä mielin. Ennen hakupaperien jättämistä Raumalle takana oli kova harkinta, koska työtilanne Laitilan kaupunginjohtajana oli jo valmiiksi hyvä.

– Olin vakavasti liikenteessä, koska Laitila on hyvä kaupunki ja olen viihtynyt ja nauttinut työn tekemisestä. Totta kai sitä onnellinen, Luukkonen sanoi.

Aikataulu Raumalla aloittamisesta on vielä auki eikä sitä ollut sivuttu kaupunginjohtajahaastatteluissa.

– Täällä (Laitilassa) olen töissä ja teen sata lasissa niin kauan kuin työsuhteeni on täällä. Kun tulen, voin aloittaa täysillä. Pitkää päivää varmasti tulee, että voi paneutua tulevaisuuteen, Luukkonen arveli.

Lähitulevaisuuden askelmerkit olivat Luukkosella jo selvät.

– En tiedä miten ensi yö menee, mutta aamulla olen Raumalla kauppakamarin seminaarissa kello 8.30 alkaen, Luukkonen totesi eilen illalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut