Klapikauppa käy tulipalopakkasilla kuumimmillaan – "Halutaan klapia, joka on helposti syttyvää ja näyttää hyvältä myös sisustuselementtinä"

Syksyn vesisateiden aikaan klapeja ei ostettu talven tahtiin. Klapeja myydään yhä enemmän kuivana ja puhdistettuna.

Talvinen sää on kiihdyttänyt polttopuukauppaa Rauman seudulla verrattuna edellistalveen. Asiasta on yhtä mieltä ainakin kolme klapikauppiasta Rauman seudulta. Rauman Kortelassa klapeja valmistava, varastoiva ja myyvä Mika Vaskelainen on huomannut, että kovina pakkaspäivinä kyselyjä tulee eniten.

– Kun alkaa olla 15–20 astetta pakkasta, tulee kiireisiä päiviä, kertoo Korrelan Glapin Vaskelainen.

Kokonaisuudessaankin kauppa on Vaskelaisen mukaan käynyt viime vuotta paremmin.

Sosiaalinen media osana klapitoimituksia

Parikymmentä vuotta polttopuita myynyt Vaskelainen sanoo, että klapia menee yhä enemmän tunnelmakäyttöön.

– Halutaan kuivattua ja puhdasta klapia, joka on helposti syttyvää ja näyttää hyvältä myös sisustuselementtinä, hän kertoo.

Monet haluavat myös nähdä, miten klapeja tehdään. Vaskelainen ottaa mielellään asiakkaita vastaan Kortelassa varastollaan.

– Se on vähän vastaava juttu, kun halutaan nähdä, että mistä maito tulee, hän naurahtaa.

Vaskelainen on havainnut myös klapitoimitusten yhteydessä nykyajan sosiaalisen median kehityksen.

– Siellä ollaan kännyköiden kanssa kuvaamassa ja pistetään kuvat naamakirjaan ja muualle, että nyt tuli klapitoimitus, hän toteaa.

Vaskelainen vakuuttaa, että klapia riittää koko talvikauden ajaksi. Kuivaakin pitäisi olla, sillä hänellä on ollut jo kymmenisen vuotta käytössään kuivausjärjestelmä, jonka hän itse rakensi.

– Neljä häkillistä klapeja on siellä 70 asteessa noin 65–70 tuntia. Varmasti on kuivaa sen jälkeen.

Pakkaspäivinä tulee myyntipiikkejä

Eurajoella polttopuita tekevä ja varastoiva Roni Pämppi kertoo, että syksyllä sateet hillitsivät klapien ostajia.

– Myynti oli edellisvuosia hieman heikompaa. Joulukuussa kysyntä alkoi kiihtyä, ja tammikuussa kovimpien pakkasjaksojen aikaan kysyntä on välillä ollut jopa 2–3-kertaista verrattuna aiempiin vuosiin, Pämppi sanoo.

Toimituksia Ronin Klapi -yrityksellä on parhaimpina päivinä saanut tehdä aamusta iltaan. Uusiakin ostajia on löytynyt.

– Nettisivujen kautta on tullut uusia yhteydenottoja.

Myös raumalainen polttopuukauppias Kalle Salonen kertoo, että pakkaspäivät aiheuttavat myyntipiikkejä. Hänen mukaansa kauppa on käynyt muutoin tavanomaisesti.

– Pakkasilla puuta hankitaan monesti takkaan lisälämmitykseksi ilmalämpöpumpulle tai muulle. Silloin menee pienempiä määriä nopeasti, Salonen sanoo.

Nettisivujen merkitys kasvanut

Salosella on kokemusta klapien myynnistä parinkymmenen vuoden ajalta. Siinä ajassa klapien menekki on pysynyt hänen arvionsa mukaan melko ennallaan.

– Myynti on varmaan hieman keskittynyt. Laitteet ovat kalliita ja asiakkaiden vaatimustaso on kasvanut. Halutaan kuivaa ja jopa puhdistettua puuta, Salonen toteaa.

Pämpin tavoin myös Salonen kertoo, että nettisivuilla on klapikaupassa merkitystä.

– Tilauksia tulee paljon nettikaupan kautta. Pienemmät toimijat ovat puskaradion välityksellä, ja jos se ei toimi, asiakkaita ei riitä. Nykyään katsotaan netistä kuitenkin.

Salosenkin Koivuklapi.net-liikkeessä on käytössä lämpökuivain, ja puita myös lajitellaan karkeustason mukaan.

– Puuhelloihin menee normaalimittaista, mutta karkeudeltaan sirompaa puuta. Isompiin varaaviin takkoihin menee taas normaalia karkeampaa laatua, Salonen kertoo karkeuslaaduista.

Klapien pituuksiakin voi olla erilaisia, mutta tavanomaisimmat ovat Salosen mukaan edelleen 25:n ja 33:n senttimetrin klapit.

Kokonaiskysyntä pysynyt suunnilleen ennallaan

Pämppi on kaupannut klapeja laajamittaisesti syksystä 2015 saakka. Asiakkaita on tullut koko ajan lisää, mutta Pämppi arvelee, että Rauman seudulla kokonaiskysyntä on pysynyt suunnilleen ennallaan.

– Takkapuina käytettävää klapia menee enemmän kuin ennen. Puilla kokonaan talonsa lämmittäville menee tietenkin enemmän kerralla, mutta heidän määränsä on vähentynyt, Pämppi arvioi

Klapien säilytyksessä Pämpillä on projektiluontoisesti kehitelty lämminilmakuivain.

– Sitä olemme pikkuhiljaa kahden kaverin kanssa kehittäneet paremmaksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut