Knalli, viikset ja asenne: niistä komisario Palmu tunnetaan

Porin Teatterin Kaasua, komisario Palmu on jo kolmas Palmu -ohjaus Panu Raipialle.

Valtakunnan virallisella komisario Palmu -ohjajalla Panu Raipialla on näppinsä pelissä myös Porin Teatterissa viikon kuluttua ensi-iltansa saavassa Kaasua, komisario Palmu -näytelmässä.

Kyseessä onkin jo Raipian kolmas ohjaus Mika Waltarin suositun poliisikomisarion tutkimuksista. Neljäs on tulossa ensi-iltaan tammikuussa Seinäjoelle.

Raipia ei kuitenkaan puhu buumista, vaan pitää komisario Palmua kestosuosikkina, joka vuodesta toiseen kiinnostaa teattereita. Menestyksen salaisuus on ohjaajan mukaan Waltarin teksti, joka tarjoaa näyttelijöillepaljon näyteltävää pienimmistä rooleista lähtien.

– Waltari on kirjoittanut juonenkäänteet mestarillisesti, roolitukset ja sanailu ovat muhevia. Roolihenkilöt ovat hyvin kirjoitettuja myös sikäli, että kuka tahansa heistä voisi olla murhaaja.

Kaasua, komisario Palmu perustuu Waltarin vuonna 1939 kirjoittamaan salapoliisiromaaniin Kuka murhasi rouva Skrofin?, jolla kirjailija voitti samana vuonna pohjoismaisen salapoliisiromaanikilpailun.

Waltarin Palmu-trilogiasta kaksi on sovitettu näyttämölle. Raipia on ohjannut molemmat, Kaasua, komisario Palmun nyt jo kahdesti. Turussa sai keväällä ensi-iltansa Taneli Mäkelän tähdittämä Komisario Palmun erehdys, joka nähdään ensi tammikuussa hänen ohjaamanaan myös Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Palmua ei voi modernisoida

Näytelmän miljöö on 1930 -luvun Helsinki. Vanha ja rikas leskirouva Alma Skrof löydetään kuolleena asunnostaan. Kuolema vaikuttaa aluksi tapaturmalta: rouva Skrof on kuollut kaasumyrkytykseen. Terävä-älyinen rikoskomisario haistaa kuitenkin palaneen käryä. Joku on tullut asuntoon parvekkeen oven kautta ja avannut kaasuhanan rouva Skrofin nukkuessa.

Komisario Palmu -näytelmien yhteydessä ei puhuta modernisoinnista. Murhaa tutkitaan antiikkisilla menetelmillä käyttämällä suurennuslasia, jalanjälkivalua ja sormenjälkipulveria.

– Palmua ei voisi tuoda tähän päivään, sillä nykytekniikalla rikos olisi ratkaistu neljässä minuutissa. Aikakausi tekee näytelmästä myös visuaalisesti mukavaa katsottavaa. Naiset pukeutuvat kauniisti ja miehet ovat komeita liivipuvuissaan, ohjaaja kuvailee.

Asenne kohdillaan

Porin Teatterissa komisario Palmua esittää näyttelijä Marko Honkanen. Mikä tekee Palmusta Palmun?

– Knalli, viikset ja asenne, ja nämä kaikki löytyvät kyllä Porin versiosta. Honkanen on taitava näyttelijä, joka on paneutunut rooliinsa niin, että kaikki fanit varmasti hyväksyvät hänet, sanoo ohjaaja.

Klassikkoteoksen ennakkokysyntä on ollut teatterissa vilkasta, ja lippuja on myyty jo 5 000. Loppuvuoden esitykset ovatkin lähes täynnä, mutta esitys jatkaa ohjelmistossa myös kevätkaudella 2020.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut