Kohdunkaulan syövän seulonnat jätetään helposti väliin

Yli 50-vuotiaat suomalaisnaiset osallistuvat tunnollisesti rinta- ja kohdunkaulasyövän seulontoihin. Nuoret naiset jättävät kuitenkin kohdunkaulan syövän seulonnan useimmin väliin. Näin on tapahtunut myös Raumalla.

Viime vuonna kohdunkaulan syövän seulontoihin kutsuttiin Raumalla 1 892 25–60-vuotiasta naista. Tarkastukseen osallistui 1 089, joista vain 400 oli alle 40-vuotiaita. Osallistumisprosentti oli varsin alhainen, 57,5.
– Erityisesti kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistuminen on laskenut vuosien saatossa, osastonhoitaja Maritta Kommin­aho vahvistaa.

Osa nuorista naisista käy säännöllisesti ehkäisyneuvolassa, jossa papa-kokeet otetaan säännöllisesti. Tämän lisäksi heillä ei ole ollut tarvetta osallistua seulontoihin. Osa naisista asioi myös yksityisen terveydenhuollon puolella.

– Olemme kuitenkin halunneet tarjota Raumalla seulonnan myös nuorille naisille. Seksipartnereiden määrät ovat lisääntyneet ja sukupuolielämä aloitetaan aina vain aikaisemmin. Naisten on hyvä pitää huolta omasta tervey­destään.

Kohdunkaulan syövän seulonta on erittäin tehokasta, koska siinä havaitaan ja hoidetaan löydetyt muutokset jo ennen syövän syntymistä.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.