KOHTI TABLOIDIA: Aukeamataittoa ja rakennemuutoksia

Länsi-Suomen tabloidiaukeama on testimielessä taitettu viimesyksyisen ympäristösivun jutuista ja kuvista.

Länsi-Suomen tabloidiuudistuksessa pyritään mahdollisimman helppolukuiseen ja -käyttöiseen lopputulokseen.

Lukijalle halutaan tarjota mahdollisuus jäsentää lehden sisältö vaivattomasti.

– Toimituksen pääjutuiksi nostamat aiheet taitetaan näyttävästi, ja tässä pyrimme tietenkin painottamaan paikallisuutta. Vähemmän tärkeät jutut saavat entistä pienemmän painoarvon. Iso isoksi ja pieni pieneksi, Marva Median ulkoasuvastaava Juha Närvä tiivistää.

Lehden jutut taitetaan pääsääntöisesti aukeamille, ei välttämättä enää yksittäisille sivuille. Juttukokonaisuus siis jatkuu usein vasemmalta sivulta oikealle.

Uudistuksessa on pyritty säilyttämään broadsheet-koossa hyväksi havaittuja asioita.

Toisaalta esimerkiksi lehden rakenne muuttuu selvästi. Toimitus uskoo, että lukijat oppivat löytämään esimerkiksi tekstiviestit uudistetulta tänään-aukeamalta. Siellä sijaitsevat jatkossa myös mielipiteet, menolista, sääkartta ja sarjakuvat.

– Lehden sivujärjestyksen muutoksilla ja eri palstojen uudistetuilla sijainneilla on pyritty entistä selkämpään lehden rakenteeseen, Närvä sanoo.

Lehti etenee joka tapauksessa uutispää edellä, eli lehden alkuosa on uutisosastoilla, ja niiden jälkeen tulevat kevyemmät Aikalisä-osaston sivut, kuten kulttuuri, perhe, ruoka, ympäristö ja tänään. Lehden viimeiset toimitukselliset sivut ovat urheilulla.

Tv-radio-sivuja on tabloidissa kolme. Yksi sivu sisältää arvioita ohjelmista, puolitoista sivua on tv-ohjelmatietoja ja puoli sivua radio-ohjelmatietoja.