KOHTI TABLOIDIA: Pienempi koko on kuin Länsi-Suomelle tehty

Ympäristötoimittaja Jami Jokinen (vas.) ja ulkoasuvastaava Juha Närvä ovat toimineet Länsi-Suomen tabloidiprojektin pääarkkitehteina. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Sanomalehti Länsi-Suomi muuttaa formaattinsa tabloidikokoon huhtikuussa. Ensimmäinen tabloidimuotoinen Länsi-Suomi ilmestyy 17. huhtikuuta. Siihen asti lehti tulee lukijoille broadsheet-kokoisena.

Syitä muutokseen on monia, kertoo Marva Median johtaja Reima Numminen.

– Länsi-Suomen sivupinta halutaan vaihtaa nykyistä pienempään kokoon puhtaasti asiakaslähtöisistä syistä. Pienempi tabloidikokoinen sanomalehti on lukijan käsissä huomattavasti kätevämpi käyttää, ja lisäksi pienempi sivupinta on helppolukuisempi kuin nykyinen broadsheet-koko.

Formaatin muutos antaa Nummisen mukaan myös mahdollisuuden tehdä uutisjutut aikaisempaa näyttävämmin ja kohdennettavammin esimerkiksi aukeaman panoraamataittoina.

– Muutenkin lehden sisällön jäsennettävyyttä on kehitetty paremmin lukijaa palvelevaksi.

Myös mainosten huomioarvo paranee sivupinnan pienentyessä.

– Pienemmätkin mainokset tulevat näin lähemmäksi lukijaa, kun taas isommat mainostajat voivat saada esimerkiksi koko aukeaman huomioarvon.

Juuri oikea koko
Länsi-Suomen kokoiselle lehdelle tabloidiformaatti sopii Reima Nummisen mukaan ”erittäin hyvin”. Sivumäärät tulevat vaihtelemaan 28 ja 64 välillä, ja kun lehti on vielä stiftattu eli nidottu, on lehden selaaminen lukijalle sujuvaa.

Numminen luonnehtii formaattimuutosta välttämättömäksi myös sanomalehtien yhteistyön näkökulmasta.

– Viimeisen parin vuoden aikana suomalaisiin sanomalehtiin on iskenyt varsinainen tabloidibuumi.

Seitsemänpäiväisistä sanomalehdistä yli puolet on jo muuttanut formaattinsa tabloidiin, ja tulevana keväänä vain muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta loputkin seitsemänpäiväisistä sanomalehdistä muuttavat formaattinsa pienempään tabloidikokoon.

– Yhteinen kokopolitiikka suomalaisessa sanomalehdistössä helpottaa ja suoraviivaistaa näin myös sanomalehtien teknistä valmistusprosessia juttuliikenteen osalta sekä tietenkin myös valtakunnallisessa mediamarkkinoinnissa.

Printti kiinnostaa edelleen
Digitalisoituminen on ollut jo pitkään päivän sana myös perinteisissä medioissa kuten sanomalehdissä. Kehitystä on tapahtunut valtavasti.

– Sanomalehtien sisältö on tänä päivänä helposti saatavissa digitaalisessa muodossa vaikka minkälaiselta aparaatilta.

Samaan aikaan on kuitenkin käynyt selväksi, että lukijat arvostavat edelleen myös perinteistä tapaa lukea sanomalehteä paperilta.

Esimerkiksi Länsi-Suomen noin 50 000 päivittäisestä lukijasta lähes 70 prosenttia lukee paperista lehteä edelleen.

– Paperisella sanomalehdellä näyttäisi näillä näkymin olevan huomattava rooli tiedonvälityksessä vielä pitkään tulevaisuudessakin alati digitalisoituvassa maailmassa.

Länsi-Suomen noin vuoden kestänyt tabloidiprojekti alkaa olla loppusuoralla. Muutostyötä on tehty pelkästään toimituksen omin voimin.

– Uskon, että lukijamme ottavat uudistetun tabloidimuotoisen Länsi-Suomen tyytyväisinä huhtikuussa vastaan, Reima Numminen toteaa.

Länsi-Suomi alkaa ilmestyä tabloidina 17.4. Kerromme tabloidin etenemisestä lehdessä ja verkossa.

KOMMENTTI: Lähemmäksi lukijaa

Milloin Länskäri oikein muuttuu tabloidiksi?

Tähän kysymykseen on viimeisen parin vuoden aikana joutunut vastaamaan yhä useammin.

Esimerkiksi Marva Median avoimet ovet -tapahtumissa kahtena viime kesänä virisi paljon puhetta lehden koosta. Me kyselimme lukijoiden mielipidettä, ja moni lukija otti asian puheeksi itsekin.

Emme pitäneet kirjanpitoa, mutta näppituntuma oli selkeä: yhdeksän kymmenestä toivoi painetun Länsi-Suomen muutosta nykyisestä broadsheet-koosta puolta pienemmäksi tabloidilehdeksi. Avoimet ovet -tapahtumat keräsivät toimitukseen molempina kertoina noin parituhatta kävijää.

Kokemukset muista vastaavan muutoksen tehneistä sanomalehdistä ovat osoittaneet tabloidin ylivertaisuuden. Sen edut ovat ennen kaikkea käytettävyydessä, eli lehteä on helppo selata, se pysyy paremmin koossa eikä pöytätilaakaan lukemiseen tarvita entiseen tapaan.

Koko on puolta pienempi, joten sivumäärä suunnilleen tuplaantuu.

Ennen kaikkea lukija hahmottaa tabloidi-lehden kultakin aukeamalta helpommin pääuutisen.

Länsi-Suomi ei muuta vain ulkomuotoaan ja -asuaan. Myös sisältöjä hiotaan, ja uuttakin on luvassa. Näistä muutoksista kerromme lukijoillemme myöhemmin kevättalvella lisää samalla, kun raportoimme tabloidi-uudistuksen etenemisestä Länsi-Suomen sivuilla niin painetussa lehdessä kuin verkossakin.

Se, mikä ei muutu, ovat paikallisuus ja läheisyys. Levikkialueemme eli Rauman seudun uutiset, ihmiset ja tapahtumat ovat edelleen Länsi-Suomen ydinsisältöä.

Sen verran muutosta on kuitenkin luvassa, että perkaamme entistä tarkemmin sitä, miten tapahtumat ja päätökset vaikuttavat Rauman seudun ihmisiin ja heidän arkeensa.

Lukijoille tärkeät asiat ovat myös meille tärkeitä. Siksi toiveenamme on, että saisimme teiltä lukijoilta aktiivisesti palautetta ja juttutoiveita.

Kaija Ulmanen
Kirjoittaja on Marva Median sisältöjohtaja.
kaija.ulmanen@marvamedia.fi

Lisää aiheesta

KOHTI TABLOIDIA: Aukeamataittoa ja rakennemuutoksia

KOHTI TABLOIDIA: Lyhenevätkö jutut, kun sivukoko pienenee?