Koirien kiinnipitoaika alkaa tänään – Raumalla käytännöt hyvin hallussa, vaikka ongelmistakin välillä kuulee, arvioi koiraseuran puheenjohtaja

Koirat on pidettävä ulkoillessa kiinni aina elokuun loppupuolelle saakka.

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa Suomessa maaliskuun ensimmäisenä päivänä eli sunnuntaina.Lain mukaan koirat on pidettävä ulkoillessa kytkettyinä aina elokuun 19. päivään asti. Tarkoitus on taata luonnoneläimille rauha pesiä ja kasvattaa poikasiaan.

Kiinnipitoajan ollessa voimassa koira on pidettävä aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Koiraa saa pitää alueen omistajan tai haltijan luvalla vapaana vain aidatulla tai rajatulla alueella kuten pihamaalla tai puutarhassa.

– On erittäin tärkeää, että linnut ja muut eläimet saavat pesiä ja kasvattaa poikasensa rauhassa. Lisääntymisaikana luonto on herkimmillään, toteaa tiedotteessa Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Harrastajat hyvin tietoisia laista

Rauman Käyttö- ja Seurakoirat RKS ry:n puheenjohtaja Pasi Savila toteaa, että ainakin koiriensa kanssa aktiivisesti harrastustoimintaan osallistuvilla koiranomistajilla asia on tiedossa hyvin, ja sääntöä noudatetaan.

– Kaikkein valveutuneimpia ovat varmaan ne, jotka harrastavat metsästystä ja käyttävät koiria siellä. Aktiiviset koiraharrastajat ylipäätään ovat lainsäädännöstä suht hyvin perillä, Savila toteaa.

Kiinnipitoajan ulkopuolellakaan koiria ei kuitenkaan noin vain saa pitää vapaana. Taajamassa koira on lain mukaan pidettävä aina kytkettynä, ja vapaana pitäminen on sallittua vain koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla.

Vapaana pitämiseen esimerkiksi metsässä on oltava maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa.

Miten hyvin niin sanotun "koiraetiketin" noudattaminen sujuu Rauman seudun koiranomistajilta? Koituuko luvattomasti vapaina pidetyistä koirista ongelmia?

– Kyllähän niitä kuulee, se on valitettava tosiasia.

Ongelmat yksittäistapauksia

Savilan mukaan tietämättömästi koiriensa kanssa käyttäytyvät ovat usein henkilöitä, jotka eivät ole ymmärtäneet, mitä kaikkea koira vaatii.

– Ne koirat, joiden kanssa harrastetaan, on kaikki sosiaalistettu ja kasvatettu siten, että perustottelevaisuus ja käytös ovat kunnossa.

– Ongelmatapaukset tulevat usein niistä kodeista, joihin on otettu koira eikä ole tajuttu, ettei pelkkä koiran syöttäminen riitä, vaan koira ja sen kasvattaminen vaatii paljon muutakin, Savila toteaa.

Vapaina pidetyistä koirista koituneet ongelmat ovat kuitenkin yksittäistapauksia.

– Yleisesti ottaen Rauman seudulla tulee hyvin vähän mitään ongelmakoiratilanteita vastaan suhteessa siihen, kuinka paljon täällä on koiria.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut