Koirien kyynpuremia selvitellään tutkimuksessa

Kyyt purevat Suomessa arviolta satoja koiria vuosittain. Turun yliopistossa vuosina 2013-2014 toteutetun yleisökyselyn avulla tutkijat pyrkivät vastaamaan tarkemmin kysymyksiin koirien kyynpuremien yleisyydestä ja ajoittumisesta sekä koirien toipumisesta.

Turun yliopistossa kerättiin tutkijatohtori, biologi Pälvi Salon johdolla kokemuksia ja havaintoja koirien kyynpuremista.

Sekä verkossa että paperikaavakkein toteutettu kysely oli hyvin suosittu, sillä havaintoja kertyi 744:stä kyyn puremasta koirasta aina etelärannikolta Rovaniemen korkeudelle asti. Suurin osa tapauksista sijoittui kuitenkin Etelä- ja Länsi-Suomen alueille.

Yli 70 prosenttia havainnoista koski vuosina 2010-2014 tapahtuneita puremia. Tutkimus vahvistaa, että suurin osa koirien kyynpuremista sattuu keväällä ja alkukesästä: 79 prosenttia puremista ajoittuu touko-, kesä- tai heinäkuulle.

Yli puolet kyyn puremista koirista sai osuman kuonoonsa.

Kyselyaineisto sisältää tietoa myös niistä tapauksista, joissa kyyn puremaa koiraa ei esimerkiksi pitkän ja hankalan matkan vuoksi ole voitu toimittaa eläinlääkärin hoidettavaksi.

Alustavien tulosten mukaan koirat ovat toipuneet puremista hyvin, ja vain noin 5 prosenttia koirista on joko menehtynyt puremaan tai lopetettu siihen liittyvien vakavien oireiden vuoksi.