Koko kaupunki leikkikenttänä – Miasma Fogin kiertävät tanssiteatteriesitykset valtasivat Rauman

Tanssija Vilma Kärkkäisen ja teatterintekijä Anne Salmen residenssi päättyy Mustan pitsin yön vilinään.

| Päivitetty

Tanssija Vilma Kärkkäinen (vas.) ja teatterintekijä Anne Salmi muodostavat tanssiteatteria tekevän Miasma Fogin, jonka esityksiä on nähty heinäkuun ajan pitkin Raumaa. Tänään torstana duon voi nähdä klo 18 Liffanderin talossa (Taiderauma, Kauppakatu 20). ja perjantaina bongata Mustan pitsin yöstä.

Puuskainen tuuli tuo oman lisänsä tanssija Vilma Kärkkäisen ja teatterintekijä Anne Salmen esitykseen. Eteerisen valkoiseen pukeutunutta Kärkkäistä ja kasvot peittävässä kaavussa liikkuvaa Salmea yhdistävä kangas lepattaa villisti.

Vanhan Raatihuoneen pihan tanssiteatteriesityksessä ei ole ääntä, sitä tuo esitykseen Salmen kahiseva asu, tuuli sekä Pitsiviikon hulinasta kantautuvat äänet.

Kärkkäinen ja Salmi saattavat jo olla monille kaupunkilaisille tuttuja, sillä kaksikko on heinäkuun ajan tarjoillut peräti kaksikymmentä impropohjaista esitystä eri puolilla Raumaa. Välillä heillä on ollut selässään Taiteilijat työssä -lappu, jotta pyöriminen siellä täällä ei ole jäänyt kenellekään epäselväksi.

Vierailu päättyy Mustan pitsin yön pop upeihin.

– Laitamme esiintymisasut päälle jo aamulla, ja meidät voi päivän aikana bongata eri puolilta kaupunkia, Kärkkäinen kertoo.

Teipit jalkapohjassa

Kuukauden residenssi Raumalla on ollut mieluisa.

– Meillä on ollut koko kaupunki leikkikenttänä ja ihmiset ovat ottaneet tanssiesitykset avosylin vastaan, sanoo Salmi.

Haastetta on tuonut vaihteleva kesäsää – ja Rauman katujen pinnat.

– Täällä on paljon mukulakiviä, ja esityksissä onkin ollut monenlaisia alustoja. Esiintyminen on hyvin erilaista kuin sisätiloissa, sanoo Kärkkäinen.

Jalkojen suojaaminen pikkukiviltä ja muilta epätasaisuuksilta avojaloin tapahtuvissa esityksissä on ratkaistu Salmen konseptilla: liimaamalla jalkapohjaan ideaalisideteipit.

Ulkona esiintymisessä tulee Salmen mukaan muutoinkin olla varovainen.

– Sateella pinnat saattavat olla liukkaita, joten esiintyminen vaatii rauhaa ja järkevyyttä. Jos pinta on hyvä, liikettä voi kasvattaa.

Materiaalia tulevaan

Kärkkäisen ja Salmen muodostama Miasma Fog on työstänyt Raumalla myös tulevaa Mulberry Mori -teostaan, jossa fiktiivinen tarina kerrotaan julkisten taideteosten innoittamana. Keskiviikkona duo järjesti teokseen liittyvän patsaskierroksen Raumalla. Siinä ajatuksena oli tutkia, millaisia kehomuistoja patsaat herättävät ja millainen uusi kokonaisuus ja tarina niistä saadaan.

Kierroksella pysähdyttiin muun muassa Rauma Flikan, Tasalan Vilkin ja Hakrin Iiron sekä Uneksijan pakeille.

– Aila Salon Vaikeuksien kautta voittoon -veistoksen ääreltä teemme vielä instaliveä, Salmi kertoo.

Monenlaisia teemoja

Mulberry Mori käsittelee ajan kulumista, unohdetuksi tulemista sekä katkeruuden ja kateuden tunteita. Miasma Fog kertoo tiedotteellaan, että teos kerrotaan esine-, paperi -, varjo- ja tanssiteatterin keinoin.

Nimi on mukaelma silkkiperhosen latinankielisestä nimestä. Perhoslajista, joka ei koskaan käytä siipiään lentämiseen. Se rinnastuu turvaverkkonsa vangiksi jääneeseen ihmiseen. Miasma Fogin mukaan teoksen kantavana teemana onkin halu elää ja kokea.

Uutta näkökulmaa

Salmella ja Kärkkäisellä on pitkä historia tanssin parissa, joskin molemmat lähestyvät sitä hieman erilaisesta näkökulmasta. Raumalla toteutetut impropohjaiset tanssiteatteriesitykset ovat uutta juuri Helsinkiin muuttaneelle Kärkkäiselle.

– Olen tähän saakka tehnyt koreografioita ja opettanut tanssia. Paikkasidonnaisten esitysten tekeminen ja taiteidenvälisyys kuitenkin kiinnosti ja olin heti valmis lähtemään mukaan, tanssija kertoo.

Miasma Fogin residenssi on toteutunut Läntinen tanssin aluekeskuksen ja Rauman kaupungin tuella. Residenssin yhteistyökumppaneina toimivat Raumars, Rauman taidemuseo ja Rauman kulttuuri- ja museopalvelut.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut