Kolaririski on nyt korkeimmillaan, lauantaina alkava metsästyskausi saa hirvet ja peurat liikkeelle

Hirvet liikkuvat eniten aamuhämärässä ja iltaisin tunti auringonlaskun jälkeen.

Hirvien metsästyskausi alkaa koko Suomessa ensi lauantaina. Se merkitsee sitä, että hirvet ovat tavallista enemmän liikkeellä, mikä puolestan lisää kolarien määrää.

Hirvien lisäksi autoilijoiden riskinä ovat myös peurat, muisuttaa If Vakuutus tiedotteessaan.

Yhtiön vahinkotilastojen mukaan hirvieläinkolarin riski on suurin lokakuun ja joulukuun välisenä aikana ja etenkin perjantaina hämärän aikaan.

Riistakeskuksen mukaan viime vuonna Suomessa tilastoitiin yli 12 000 riistaonnettomuutta. Ifin vahinkotilastojen mukaan marraskuussa tapahtuu lähes viidennes vuoden kaikista eläinkolareista.

– Metsästyskauden alku saa perinteisesti hirvet ja samalla myös peurat liikkeelle. Kun autoilew hirvien liikkuma-alueella, kannattaa nopeutta vähentää, käytt'' pimeällä mahdollisimman paljon kaukovaloja ja tarkkailla tien pientareita tavallista enemmän, Ifin autovakuutusten vakuutuspäällikkö Johanna Johansson neuvoo.

Eläinkolarit ovat yleistyneet 2010-luvulla. Viime vuoden 12 000 riistaonnettomuudesta yli puolessa kyseessä oli törmäys valkohäntäpeuraan. Hirvi puolestaan oli osallisena 2000 onnettomuudessa.

Riski törmätä autolla hirveen on suurimmillaan tunti auringonlaskun jälkeen. Hirvet liikkuvat paljon myös aamuhämärässä. Suuri riski hirvikolarille on korkea ajonopeus. Ifistä huomautetaan.

– Muista väistää eläin peräpuolelta. Samalla tulee varoa, ettei ajaudu vastaantulevien kaistalle. Törmäystilanteessa hirven takaosa aiheuttaa painavaa etuosaa pienemmät vahingot. Hirvi saattaa myös ehtiä auton alta pois, koska se vaihtaa hyvin harvoin kulkusuuntaansa äkillisesti, vakuutuspäällilkkö Johanna Johansson muistuttaa.