Kolmansia koronarokotteita annetaan tammikuussa Rauman jäähallilla ilman ajanvarausta

Kolmansia koronarokotteita voivat Raumalla varata tällä hetkellä kaikki yli 18-vuotiaat. Aikoja voi varata ennalta ilmoitettuina päivinä ja ajankohtina puhelimitse tai päivittäin verkosta. Tulevaan jäähallin rokotustilaisuuteen ei tarvitse ennakkoon varata rokotusaikaa. Viimeksi massarokotustilaisuus järjestettiin Raumalla syksyllä 2020 influenssarokotteiden antamiseksi. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman terveyspalvelut järjestää Rauman jäähallilla kolme koronarokotustilaisuutta 5.–7.1. Tilaisuuksissa annetaan vain koronarokotteen kolmansia annoksia. Kolmannen rokotteen voivat tällöin hakea henkilöt, jotka ovat siihen oikeutettuja ja joiden kakkosrokotuksesta on kuulunut vaadittava aika.

– Kakkosrokotuksen antamisajankohta tarkistetaan kolmannen rokotuksen yhteydessä. Rokotusta ei anneta, mikäli vaadittu aikamääre ei täyty, ma. rokotuskoordinaattori Marja Lehtimäki kertoo.

Jäähallin rokotustilaisuuksiin ei tarvitse varata aikaa. Rokotuksiin jonotetaan ulkona, ja tilaisuuksissa noudatetaan tarkkoja turvajärjestelyjä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Tiedotamme tilaisuuksista ja saapumisohjeista tarkemmin lähempänä ajankohtaa, Lehtimäki lisää.

Puhelimissa ruuhkaa

Tulevien jäähallirokotusten rinnalla pyöritetään myös Steniuksenkadun ajanavarauksellista rokotustoimintaa.

Kolmannen koronarokotekierroksen käynnistyminen täydellä teholla onkin aiheuttanut Raumalla puhelinajanvarauksissa ruuhkaa, ja osa ikäihmisistä on puolestaan epäonnistunut nettiajanvarauksen tekemisessä.

– Puhelinaikoja ja nettiaikoja varataan niin sanotusti eri koreista. Jos puhelinajat eivät tule täyteen, ne avataan nettiin varattaviksi seuraavaan puhelinajanvarausaikaan saakka. Eli varaamatta jääneet ajat eivät mene hukkaan, Lehtimäki kertoo Länsi-Suomelle.

Puhelinajanvarauksessa isoksi ongelmaksi on muodostunut ihmisten malttamattomuus.

– Kun kaikki soittavat samaan aikaan yhdeksältä, linjat menevät tukkoon. Tämän jälkeen ihmiset yrittävät soittaa uudelleen monista eri numeroista, mikä sekoittaa takaisinsoittojärjestelmää entisestään, Lehtimäki huokaa.

Kun tällaisissa tilanteissa puretaan takaisinsoittojonoja, osalle vastaajista joudutaan soittamaan useampaan kertaan, kun he ovat pyrkineet linjojen läpi useista eri numeroista. Tämä kuormittaa entisestään jo valmiiksi työllistettyä henkilöstöä.

– Esimerkiksi viime perjantaina meillä oli kuusi henkilöä vastaamassa puhelimiin. Yhdentoista jälkeen soittajat pääsivät suoraan läpi aikaa varaamaan, Lehtimäki vinkkaa pienestä maltista soittojen kanssa.

Kolmanteen rokotukseen voi varata ajan seuraavan kerran puhelimitse torstaina 30.12. klo 8.30–13 numerosta 044 4032687.

Koronarokoteajanvarausta verkossa tehdessään on tärkeää tehdä valinta Vastaanottaja-alasvetovalikosta. Jos tätä valintaa ei tee, kalenteriin ei aukea ollenkaan vapaita aikoja. Alasvetovalikosta voi valita "Kuka tahansa" -vaihtoehdon lisäksi myös esimerkiksi vaihtoehdot "Koronarokotukset 1", "Koronarokotukset 3" tai "Koronarokotukset 5". Kyseessä ei ole otettavan koronarokotuksen annosnumero, vaan Rauman terveyspalvelujen oma jaottelu eri rokotushuoneille Steniuksenkadulla.
Koronarokoteajanvarausta verkossa tehdessään on tärkeää tehdä valinta Vastaanottaja-alasvetovalikosta. Jos tätä valintaa ei tee, kalenteriin ei aukea ollenkaan vapaita aikoja. Alasvetovalikosta voi valita "Kuka tahansa" -vaihtoehdon lisäksi myös esimerkiksi vaihtoehdot "Koronarokotukset 1", "Koronarokotukset 3" tai "Koronarokotukset 5". Kyseessä ei ole otettavan koronarokotuksen annosnumero, vaan Rauman terveyspalvelujen oma jaottelu eri rokotushuoneille Steniuksenkadulla.

Tarkkana netissä

Nettiajanvarauksessa voi mennä sormi suuhun ainakin parissa kohtaa. Koronarokoteajanvarausta verkossa (rauma.terveytesi.fi.) tehdessä on tärkeää valita Vastaanottaja-alasvetovalikosta esimerkiksi valinta "Kuka tahansa". Jos mitään valintaa ei tässä kohdassa tee, kalenteriin ei aukea ollenkaan vapaita aikoja.

Alasvetovalikosta voi valita "Kuka tahansa" -vaihtoehdon lisäksi myös esimerkiksi vaihtoehdot "Koronarokotukset 1", "Koronarokotukset 3" tai "Koronarokotukset 5".

Kyseessä ei ole otettavan koronarokotuksen annosnumero, vaan ainoastaan Rauman terveyspalvelujen oma jaottelu eri rokotushuoneille Steniuksenkadulla. Vaikka olisi varaamassa aikaa kolmannelle koronarokotteelle, voi siis valikosta valita vaihtoehdon "Koronarokotukset 1".

– Numerot kuvaavat meillä avoinna olevia varauskirjoja. Systeemi on nyt vähän kökkö, mutta toisaalta meidän pitää pystyä jotenkin jaottelemaan varauskirjoja, Lehtimäki kuvailee.

Runsaasti aikoja

Nettiajanvarausten tilanne elää ihan päivittäin ja uusia aikoja avataan sitä mukaan, kun niitä saadaan järjestettyä.

– Esimerkiksi sunnuntaina järjestelimme 960 uutta aikaa vielä ennen joulua ja tänään pyrimme saamaan varattavaksi vielä 100–200 aikaa lisää, Lehtimäki kertoi Länsi-Suomelle maanantaina.

– Pelaan tätä rokotusaikojen palapeliä nyt joka päivä aamusta iltaan.

Kuka voi varata ajan?

Kolmansia koronarokotteita voivat Raumalla varata tällä hetkellä kaikki yli 18-vuotiaat.

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Yli 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat voivat varata kolmansia rokoteaikoja, kun heidän toisesta rokoteannoksestaan on kulunut kolme kuukautta.

Perusterveet ja yli 18-vuotiaat voivat varata kolmansia rokoteaikoja, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään 4–6 kuukautta.

Jos perusterve henkilö on jo varannut itselleen kolmannen rokoteajan esimerkiksi viiden kuukauden päähän kakkospiikistä, mutta toivoisi sitä nyt aikaistettavan THL:n viime viikolla tekemän neljän kuukauden linjauksen mukaisesti, ei Raumalla tällaiseen kevein perustein ryhdytä.

– Tällaisia varauksia voidaan ehkä myöhemmin aikaistaa, mutta nyt ensin pyritään saamaan riskiryhmien kolmannet rokotukset hyvälle mallille, Lehtimäki kertoo.

Ensimmäisiä koronarokotuksia saa Raumalla kuluvalla viikolla ilman ajanvarausta T0-osaston rokotustilaisuuksista (Steniuksenkatu 2) tiistaina 21.12. kello 12–15 ja keskiviikkona 22.12. kello 12–15. Välipäivinä rokotetaan ma 27.12. klo 12–19 ja ti–to 28.–30.12. klo 12–15.

Toisten koronarokotteiden antaminen jatkuu jo aiemmin annettujen aikojen mukaisesti.

Lisää aiheesta

Raumalta taas mittava lista mahdollisista altistuksista niin vapaa-ajan riennoissa kuin kouluissa ja päiväkodeissakin

Satakunnan tilastoihin 207 uutta koronatartuntaa

Vain tilaajille Koronan kotitestien kysyntä on kasvanut rajusti Raumallakin – "Halutaan varmistua siitä, että voi mennä katsomaan vanhempiaan rauhallisin mielin"