Kolmas kerta toden sanoi, Pyhäranta sai vastuuvapaudet myönnettyä

Varapäättäjiä saapui paikalle viimein riittävästi, jotta sali oli päätösvaltainen.

Tilit ovat Pyhärannassa nyt selvät koskien viime vuotta.

Tilivelvolliset ovat saaneet vastuuvapauden ja viime vuoden tilinpäätös on tullut hyväksytyksi Pyhärannassa. Kyse oli kolmannesta yrityksestä saada päätökset tehtyä.

Päätökset olivat jääneet roikkumaan, koska kahdella aiemmalla kerralla kokous ei ollut ollut päätösvaltainen. Syynä oli esteellisten päättäjien suuri määrä.

Tällä kerralla varavaltuutettuja oli kuitenkin saatu saliin riittävästi paikkaamaan päätöksenteosta itsensä jäävänneitä kunnanhallituksen jäseniä ja varajäseniä.

Viime vuotta koskeva tilinpäätös hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti. Vastuuvapauksien myöntäminen vaati sen sijaan äänestyksen.

Pohjaesityksenä oli tarkastuslautakunnan esitys, jonka mukaan vastuuvapauksia ei olisi myönnetty kunnanhallitukselle sekä aiemmille johtaville viranhaltijoille.

Valtuusto päätti kuitenkin toisin äänin 8–5. Kokouksessa Maria Mäkimattila (YP) esitti, että vastuuvapaudet myönnetään. Sari From (YP) kannatti.

Ennen äänestystä kokouksessa käytiin keskustelua siitä, mitä vastuuvapauksien myöntäminen tai myöntämättä jättäminen merkitsee.

Kunnanjohtaja Jukka Laiho selitti, että kyse on juridisesta päätöksestä. Jos vastuuvapaudet jätetään myöntämättä, jää kunnalle mahdollisuus hakea tilivelvollisilta vahingonkorvauksia, mikäli paljastuu vahinkoja, joista on aiheutunut taloudellisia seuraamuksia.

– Vaikka vastuuvapaudet myönnettäisiin, on kunnalla rikosoikeudellisissa asioissa aina saantioikeus. Tämä on oleellinen ero.

Laiho toi esiin myös, että valtuusto voi tarkastuslautakunnan sitä esittäessä päättää erityistilintarkastuksen suorittamisesta, jos on olemassa ilmeinen epäilys väärinkäytöksistä. Lopulta vastuuvapaudet myönnettiin nimenhuutoäänestyksen jälkeen. Vastuuvapauksien kannalla olivat pääosin Yhteinen Pyhäranta -ryhmän jäsenet. Toista mieltä olijat edustivat kokoomusta, perussuomalaisia ja Pyhäranta nyt -ryhmää.

Pyhärannan tilintarkastajat ja tarkastuslautakunta esittivät aiemmin vastuuvapauksien myöntämättä jättämistä, koska kunnan puutteita oli muun muassa talouden suunnitteluluvuissa sekä sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan järjestämisessä.

Kunnanhallitus totesi asiaa koskevassa lausunnossaan, että kunnassa on saatu hallinnon henkilökuntaa rekrytoitua ja niiden myötä hallinnon puutteet voidaan korjata.

Sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan yleisohje on jo kunnassa päivitetty.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut