Kolme kohtaamista Toivontalolla – Veke, Tero ja Mika ovat kaikki asunnottomia

Asunnottomuus koskettaa tälläkin hetkellä noin 40 raumalaista. Monelle Toivontalosta on muodostunut elämän tukipilari.

| Päivitetty

Hodarit, kahvi ja pulla saivat ihmiset kerääntymään Toivontalolle maanantai-iltana. Ilta Toiviksella -tilaisuuteen oli saapunut niin Toivontalon kuin parakkienkin asukkaita. Joka toinen kuukausi järjestettävän iltatilaisuuden tarkoituksena on kerääntyä ruuan äärelle kuulemaan raumalaisten päihdeongelmaisten murheita – kohtaamaan ihmisiä.

Tänään torstaina vietettävän Asunnottomien yö -tapahtuman teeman mukaisesti tällä kertaa keskusteluaiheeksi nousi muun muassa päihdeongelmaisten asuntotilanne Raumalla.

Raumalla on tällä hetkellä noin 40 asunnotonta. Virallisesti asunnottomaksi lasketaan henkilöt, joilla ei ole vakituista asuntoa.Raumalla asunnottomiksi luetaan esimerkiksi päihdeasumisen piirissä olevat henkilöt.

Myös ihmiset, jotka asuvat tilapäisesti ystävien tai sukulaisten luona, ovat virallisen määritelmän mukaan asunnottomia.

Näissä tapauksissa taustalla on usein avioero tai parisuhteen päättyminen. Asunnon on voinut menettää myös työttömyyden tai velkaantumisen vuoksi.

– Valtakunnallisesti asunnottomuus vähenee, sillä vuosien työ Asunto ensin-ohjelman kautta on tuonut vaikuttavuutta. Huolena on nyt kuitenkin se, että nuorten naisten osuus asunnottomista kasvaa, sanoo Rauman Seudun Katulähetyksen toiminnanjohtaja Janne Rantala.

Toive päästä "ihmisen asuntoon"

Rauman Seudun Katulähetys on hankkinut tasaisesti uusia asuntoja palvelujensa piiriin, tavoite on saada palvelupolulla oleville ihmisille oikeanlaista tukea, joka auttaa elämässä eteenpäin menemisen. Tällä hetkellä Rauman kaupungin myöntämä rahoitustuki mahdollistaa kahdeksan asunnottoman asuttamisen.

Asuntojen tarve on paljon suurempi.

Mika oli saapunut paikalle melkeinpä suoraan Köyliöstä. Takana oli viikon sakkorangaistuksen istuminen Satakunnan vankilassa.

– Hyvinhän se viikko siellä sujui. Sen verran sain päihteiden vieroitusoireisiin lääkitystä, että selvisin niistä. Toki lääkkeet olis voinu olla paremmatkin.

Mika asustaa Porintien varrella olevassa parakissa. Asumisolosuhteet eivät miehen mukaan ole kaksiset.

– Ei siellä korvessa ole mukava asua, ei ainakaan selvin päin. Haluaisin muuttaa "ihmisten asuntoon", mutta sellaista minulle ei kuulemma pystytä järjestämään.

Mikan tapauksessa paremman asunnon saaminen voi olla vielä pitkän matkan takana, sillä yleensä paremman asunnon saamiseksi vaaditaan vähintään hallinnassa olevaa päihteiden käyttöä. Se ei kuitenkaan ole kovin monelle päihdeongelmaiselle mahdollista.

– Asunto ensin -ohjelma olisi tilanteeseen yksi vastaus. Ohjelmassa ihmisille tarjotaan ensin asiallinen asunto ja siihen lisäksi oikea sekä riittävä tuki. Ilman asuntoa on vaikea löytää motivaatiota, jolla päihteistä olisi mahdollista päästä eroon, pohtii Rantala.

Toivontalolla viihdytään

Heinäkuussa Toivontalolle muuttanut Veke on ehtinyt asua monessa paikassa. Ensimmäisen kerran mies tuli Toivontalolle jo 90-luvun puolessa välissä. Silloinen visiitti kesti 9 kuukautta ja sen aikana mies meni myös naimisiin.

– Olen asunut myös Sillanpielessä ja omassa vuokra-asunnossa. Paljon on tullut muutettua vuosien saatossa, nauraa mies.

Mies on viihtynyt naisystävänsä kanssa hyvin Toivontalolla. Veken mielestä asumisolot ovat rauhalliset ja arki sujuu mukavasti.

– Täällä on hyvä olla. Päivätoimintaa on myös paljon, jos vaan haluaa osallistua.

"Elämä on ollut aika sumuista"

Tero elelee Nortamonkadun parakeilla. Hänen tyttöystävänsä asuu puolestaan Toivontalolla, missä myös mies viettää paljon aikaansa.

Vaikka parakkien kunto on huono ja kutsumattomat vieraat saattavat tulla yllättäen kylään, ei Tero valita.

– Mullakin on pleksit ikkunoina. Siellä on kuitenkin oma rauha. En tykkää, että joku käy jatkuvasti koputtamassa oveen.

Tero on asunut aikoinaan myös Osmosen talolla ja Toivontalolla. Asuminen Toivontalolla päättyi pelastusviranomaisten päätökseen pari vuotta sitten.

– Kyllä mä toivon, että viiden vuoden päästä asun jossain vähän paremmassa asunnossa. Tarkoitus on hakeutua Silta-päihdekuntoutukseen ja sitä kautta saada elämästä uudelleen kiinni.

Terolla on 9-vuotias poika, jonka elämässä mies haluaisi olla enemmän mukana.

– Onhan se elämä ollut aika sumuista yli 15 vuoden ajan. Poikakin on kohta jo 10-vuotias, eikä mulla ole ajasta juuri mitään kuvaa.

Asunnottomien yö Toivontalon sisäpihalla tänään torstaina klo 19–21. Ohjelmassa muun muassa kohtaamisia, terveysneuvontaa, vaatteiden jakelua, elokuvia, karaokea sekä munkkeja ja makkaraa. Järj. Rauman Seudun Katulähetys yhteistyökumppaneineen.

Asunnottomien yo Parpansalin kentällä to 17.10. klo 19 – pe 18.10. klo 8. Ohjelmassa musiikkia, keskustelua ja pientä purtavaa. Järj. Nimettömät Futaajat ry.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut