Kolmekin pumppua riittäisi OL3:n ajamiseen täydellä teholla – TVO ei tarvitse erillistä lupaa käytön jatkamiseen

Stukin mukaan laitos on koekäytön aikana toiminut turvallisesti ja suunnitellulla tavalla

| Päivitetty

Olkiluoto 3:n kekäytön jatkumista ja kaupallisen käytön alkamisen toivotaan hillitsevän sähkön hintapiikkejä ja vähentävän talvisen sähköpulan riskiä.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikön (OL3) säännöllinen sähköntuotanto olisi mahdollista niin sanotusti kaasu pohjassa, vaikka kaikkia pääsyöttövesipumppuja ei olisi vielä korjattu.

– Laitoksen käyttö täydellä teholla edellyttää kolmen pääsyöttövesipumpun käyttöä, kertoo Säteilyturvakeskus (Stuk) OL3:n valvontatilannetta valottavassa tiedotteessaan.

Yksikössä on kaikkiaan neljä pääsyöttövesipumppua.

Neljä rikkinäistä pumppua

Koekäyttövaiheessa oleva reaktori on ollut sammutettuna lokakuun alkupuolelta saakka.

Laitoksen seisominen johtuu kaikissa neljässä pääsyöttövesipumpussa havaituista vaurioista. Viat ovat pumppujen juoksupyörissä.

Vaurioiden syytä on tutkittu pian kaksi kuukautta, ja viime viikolla Teollisuuden Voima (TVO) kertoi laboratoriotutkimusten valmistuneen.

Niiden tuloksia, pumppujen korjaustapaa tai mahdollista vaikutusta koekäytön jatkumiseen ja säännöllisen sähköntuotannon alkamiseen ei ole toistaiseksi kerrottu.

Pääsyöttövesipumppuja tarvitaan sähköntuotantoon, mutta ydinturvallisuuden kannalta ne eivät Stukin mukaan ole merkittäviä.

Selvitys riittää

Kun pumput on saatu korjattua, TVO ei tarvitse erillistä Stukin lupaa OL3:n uudelleenkäynnistykseen. Siihen riittää säteilyturvaviranomaiselle annettu selvitys, joka koskee laitoksen turvallisen käytön jatkamista.

– Tämän jälkeen, mikäli aikaisemmin hyväksytystä käyttöönottosuunnitelmasta poiketaan merkittävästi, on TVO:n toimitettava Stukille selvitys muutoksista ja niiden turvallisuusvaikutuksista, Stuk täsmentää.

Seisokin aikana kolmosyksiköllä on tehty myös muita korjauksia.

"Laitos käyttäytyi turvallisesti"

Pumppuongelman ja siitä johtuneen pitkän seisokin vuoksi on saattanut syntyä mielikuva siitä, että laitos olsii käyttöönoton aikana osoittautunut muutoinkin tavalla tai toisella ennakoimattoman huonosti toimivaksi.

Stukin mukaan näin ei kuitenkaan ole.

– Tähän asti tehdyt käyttöönottokokeet ja selvitykset ovat osoittaneet, että laitos toimii suunnitellulla tavalla, keskus toteaa.

Reaktoria on testattu 60-100 prosentin teholla, minkä lisäksi on testattu laitoksen turvallisuusjärjestelmiä. Takana ovat muun muassa syöttöpumpun menetystilannetta kuvaava koe sekä reaktorin pikasulkukoe.

– Kokonaisuudessaan laitokselle tehdyt käyttöönottokokeet onnistuivat, ja laitos käyttäytyi turvallisesti, Stuk summaa.

Kun käyttöönotto jatkuu, on ennen laitoksen kaupallista käyttöä tehtävä vielä lisää täyden tehon kokeita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut