Kolmesta Raumalla toimivasta hoivayksiköstä kanneltu aluehallintovirastoon– Mukana on myös Kaunisjärven vanhainkodin yksikkö

Kanteluiden syyt löytyvät muun muassa liian alhaisesta hoitajamitoituksesta ja lääkehoidon epäselvyyksistä. Samoja ongelmia havaittu myös Laitilassa.

Valvontaviranomaiset ovat saaneet viimeisen parin viikon aikana kansalaisilta paljon ilmoituksia liittyen vanhusten hoivakotien toimintaan. Kaikki aluehallintovirastot ovat asian tiimoilta erittäin kuormitettuja.Lounais-Suomen aluehallintovirastossa (avi) on vireillä valvonta-asioita myös Raumalla ja Laitilassa toimivista vanhusten ja vammaisten hoitolaitoksista.

Raumalta avin tarkkailussa ovat Mehiläisen omistamat Mainiokoti Jussoila ja Mainiokoti Meri.

– Mainiokoti Jussoilassa kyse on liian alhaisesta hoitajamitoituksesta. Siellä on epäselvyyksiä myös lääkehoidossa. Lisäksi henkilöstön suuri vaihtuvuus aiheuttaa laatuongelmia perushoitoon ja virikkeelliseen toimintaan, selvittää suunnittelija Eero Tanhuanpää aluehallintovirastojen hallinto- ja kehittämispalveluista.

Tanhuanpää toteaa, että Jussoilan toimintayksikössä on jo ryhdytty korjaaviin toimenpiteisiin ja heidän puoleltaan asian seuranta on käynnissä. Mainiokoti Meren osalta selvittely on sen sijaan vielä kesken.

Edellä mainittujen lisäksi Raumalla on vireillä valvonta-asia myös Kaunisjärven vanhainkodin Kielokoti-osaston toiminnasta.

– Selvittelyssä on yksikön toimintatavat ja hoitokulttuuri, sanoo Tanhuanpää.

Samoja ongelmia myös Laitilassa

Laitilassa avin valvontalistalle ovat joutuneet Attendon vanhusten palveluasumisyksiköt Hoivalinna ja Joenrinne, joista jälkimmäinen avasi ovensa vasta vuosi sitten.

Molemmissa vanhusten asumisyksiköissä puutteita on havaittu muun muassa siinä, että hoitohenkilöstön työaika menee muuhun kuin itse hoitotyöhön. Aikaa vievät esimerkiksi pyykkihuolto ja keittiötehtävät. Aikaa ei siten jää riittävästi itse asukkaille.

Lisäksi Laitilasta on avin valvontalistalle päätynyt aikuisille vammaisille tarkoitettu Karvinkartanon pienryhmäkoti Oy.

– Tässä tapauksessa kyse on lääkehoidon asianmukaisuuteen liittyvistä kysymyksistä, toteaa Tanhuanpää.Tanhuanpää toteaa, että tässä vaiheessa kaikki edellä mainitut tapaukset ovat kuitenkin keskeneräisiä asioista, eikä niistä voi tässä vaiheessa kertoa enempää julkisuuteen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut