Kommentti: Et voi nähdä liikenteessä mitään, jos et katso – "Joustan omista oikeuksistani" useita kertoja kuukaudessa, koska tykkään elää

Näkymisen kaveri on näkeminen, kuten Liikenneturva tänä syksynä fiksusti muistuttaa, kirjoittaa toimittaja Joosua Lehtinen.

| Päivitetty

Näkyvyys ja näkyminen ovat liikenneturvallisuuskeskustelun teemoja, jotka nostavat säännöllisesti päätään joka syksy. Heijastimista muistutellaan niin hyvässä kuin pahassa. Jälkimmäiseen osastoon lukeutuvat ne somekirjoittelijat, jotka hieman huolestuttavankin hekumoivaan sävyyn spekuloivat autojen alle jäävillä heijastimettomilla lapsilla.

"Jos liikut pimeällä ilman heijastinta, rekisteröidy elintenluovuttajaksi, sillä se voi pelastaa jonkun hengen", muistuttelee huoneentaulumainen syysmeemi viimeistään lokakuussa.

Kyllä: heijastin lisää näkyvyyttä merkittävästi, ja se on tärkeä lisä liikenneturvallisuuteen.

Mutta ei: heijastin ei ole "henkivakuutus", koska kenelläkään ei ole oikeutta ajaa autolla jalankulkijan tai pyöräilijän ylitse siksi, että tällä ei ollut heijastinta.

Siksi näkymisen kaveri on näkeminen, kuten Liikenneturva tänä syksynä fiksusti muistuttaa. Vastuu havainnoinnista ja tarkkaavaisuudesta on liikenteessä kaikilla.

Lue: Liikenneturvallisuusviikon teemana tänä vuonna näkeminen ja näkyminen – nyt on hyvä hetki tarkistaa, että pyöräsi varustus on tieliikennelain mukainen

Erityisen tärkeää on, että autoilija näkee. Usein näin ei ole.

Se ei ole yksi tai kaksi kertaa kesässä, kun olisin "päässyt" pyörällä auton alle ollessani etuajo-oikeutettu.

Tapauksia, joissa "joustan" niistä kuuluisista "omista oikeuksistani", on useampia joka kuukausi. Päivä on useimmiten ollut täysin kirkas.

Joustan, koska tykkään elää.

Siispä tässä ilmainen ja rakentava täsmävinkki joka autoilijalle: kun kolmio on ennen pyörätien jatketta, väistät myös pyöräilijää.

Hidasta tai pysähdy siis ennen valkoisia viivoja, älä vasta ennen risteävää ajorataa.

Käännäthän myös päätäsi tällöin molempiin suuntiin. Et nimittäin voi nähdä mitään, jos et katso.

Kirjoittaja on Länsi-Suomen toimittaja, joka liikkuu niin pyörällä kuin autollakin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut