Kommentti: Hämmästelen, jos eivät Rauman kaupunki ja Turun yliopisto anna koko Rauman seudulle iloista ystävänpäivälahjaa – voiko opettajankoulutuksen säilymistä enää paljon tämän suoremmin vahvistaa?

Turun yliopiston hallituksen puheenjohtaja antoi Turun Sanomille paljonpuhuvan kommentin Rauman kaupungin neuvottelupaketista, toteaa kommentissaan Joosua Lehtinen.

Toisen vuoden käsityökasvatusopiskelija Vili Korhonen (vasemmalla) ja TK-Killan puheenjohtaja Juuso Virta mallailivat kappaleita yhteen Turun yliopiston OKL:n Rauman kampuksella marraskuussa. Nyt näyttää siltä, että Rauman kaupunki ja Turun yliopisto saavat palasensa sovitettua yhteen. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikkö on ollut viimeisen parin päivän ajan jälleen erityisen väkevästi otsikoissa. Turun Sanomat uutisoi sunnuntaiaamuna haltuunsa saamasta "Turun yliopiston salaisesta leikkauslistasta".

Jo tuosta jutusta on syytä huomata yksi Rauman kannalta kriittisen tärkeä asia.

Kohdassa, jossa puhutaan Rauman opettajankoulutuksen tutkinto-ohjelmien siirtämisestä Turkuun ja käsityökasvatuksen lakkauttamisesta kokonaan, mainitaan yhdellä lauseella myös vaihtoehto.

– Vaihtoehtona Rauman kampuksen säilyttämiselle työnantaja esittää sopimusta Rauman kaupungin rahoitusosuudesta, jutussa todetaan.

On siis mahdollista, että koko tragediasta voitaisiin selvitä Rauman kaupungin rahoituksella.

Siitä on neuvoteltu jo pitkään, ja useammasta lähteestä Länsi-Suomenkin toimitukseen tihkuneet tiedot kertovat neuvotteluista erittäin hyvää.

Viimeisin vahvistus sille, että Rauman kampus todellakin olisi säilymässä, saatiin Turun Sanomien myöhemmin sunnuntaina julkaistusta jutusta.

Jutussa on haastateltu Turun yliopiston hallituksen puheenjohtajaa Ritva Viljasta. Hallitus on se taho, joka tekee mahdollisista lakkautuksista ja muista säästötoimista lopulliset päätökset.

Olennaisella paikalla istuva Viljanen sanoo jutussa sanasta sanaan seuraavaa:

– Rauman kaupungin yhteistyötarjous oli erittäin hyvä, ja kattaa yksikön toiminnasta vuosittain syntyvän alijäämän. Kampuksen säilyttäminen näyttää olevan järkevämpää kuin toimintojen siirtäminen.

Toistetaanpa: Turun yliopiston hallituksen puheenjohtajan mukaan kampuksen säilyttäminen näyttää olevan järkevämpää kuin toimintojen siirtäminen. Niin hyvä Rauman kaupungin tarjous on.

En tiedä, voiko asiaa tuon suoremmin enää ilmaista.

Näyttää siltä, että Rauman kaupunki on pelastamassa Raumalla järjestettävän opettajankoulutuksen.

Nuolaista ei kuitenkaan pidä ennen kuin tipahtaa – eli ennen kuin nimet ovat paperissa.

Hämmästelen kuitenkin, jos emme näe pian neuvottelujen päättymisen jälkeen kaupungin ja yliopiston yhteistä, suorastaan sulosointuista tiedotetta siitä, miten hyvä neuvotteluyhteys johti opettajankoulutuksen säilymiseen Raumalla.

Odotellaan. Lopullisia päätöksiä Turun yliopiston talouden sopeuttamisesta on TS:n mukaan tarkoitus tehdä hallituksen kokouksessa ystävänpäivänä.

Se olisi epäilemättä jopa suklaarasiaa mukavampi ystävänpäivälahja koko Rauman seudulle.

Joosua LehtinenKirjoittaja on Länsi-Suomen toimittaja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut