Kommentti: Puteus hävisi toisenkin oikeusjutun, joka tuntui lähinnä turhalta nokittelulta – kaupungin kanssa käräjäkäsittely taas saattoi olla välttämätön välietappi, ja ratkaisun on löydyttävä neuvotteluteitse

Ratkaisun Kaivopuiston kiinteistöjen tilanteeseen on löydyttävä pian, kirjoittaa toimittaja Joosua Lehtinen.

Sen lisäksi, että Puteus-Yhtiöt Oy haastoi Rauman kaupungin oikeuteen, oli sillä vireillä myös toinen oikeusjuttu. Kanteen kohteena oli yksityinen yritys. Puteus hävisi jutun Satakunnan käräjäoikeuden julistettuaan ratkaisunsa viime viikolla.

Yritys oli ollut vuokralaisena Puteuksen omistamassa kiinteistössä, ja Puteus vaati oikeusteitse yritykseltä yli 12 000 euron edestä "maksamatta olevaa käyttökorvausta".

Puteus väitti kanteessaan, että yritys on käyttänyt kiinteistön välittömässä läheisyydessä sijainneita muita tiloja vastikkeettomasti luvatta tai laajemmin, kuin suullisesti oli sovittu. Puteus oli antanut kyseisiä tiloja yrityksen käyttöön väistötiloiksi yrityksen omissa tiloissa sattuneen vesivahingon jälkeen.

Satakunnan käräjäoikeus hylkäsi ratkaisussaan kanteen perusteettomana. Oikeuden mukaan muun muassa todisteina käytetyt sähköpostit tukivat sitä johtopäätöstä, että väistötilat tarjottiin yrityksen käyttöön vastikkeettomasti kokonaisuudessaan eikä vain osittain.

Kaikki Puteuksen kanteet on siis hylätty perusteettomina. Oikeus ei ole pitänyt väitteiden tueksi esitettyä näyttöä vakuuttavana kummassakaan tapauksessa.

Maallikkonakin arvioon on helppo yhtyä. Puteuksen esittämä todistelu on näyttänyt sanalla sanoen hataralta molemmissa tapauksissa. On vaikea nähdä, että taustalla olisi aito usko omiin mahdollisuuksiin voittaa kanteet.

Onko oikeuskäsittely kuitenkin vain välttämätön välietappi neuvottelupolulla? Ainakin kaupungin tapauksessa tästä on viitteitä. Kaupunki näyttää nyt saaneen lisää tilaa neuvotella, ja se pyrittäneen käyttämään maksimaalisesti hyväksi.

Yksityisen yrityksen tapauksessa oikeusjuttu tuntuu lähinnä turhalta nokittelulta, sillä vuokralaissuhdekin on jo katkennut.

Kaupungin ja Puteuksen välisen, umpijumiin ajautuneen sopimussuhteen taas olisi syytäkin avautua, jotta Kaivopuiston kiinteistö saataisiin kuntoon. Esimerkiksi kehitysvammaisten päivittäinen työskentely tiloissa, joissa vesi valuu seiniä pitkin muovikippoihin, ei ole kenenkään kannalta kestävä ratkaisu.

Kaupunki kuitenkin tarvitsee tilat, ja Puteuskaan tuskin haluaa eroon vuokralaisestaan.

Ratkaisun on löydyttävä pian.

Kirjoittaja on Länsi-Suomen toimittaja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut