Kommentti: Tehtaanportilla tavattiin, samoissa merkeissä

Kun UPM Rauman tehtaanjohtaja Timo Suutarla ja pääluottamusmies Jouko Aitonurmi saapuivat tänään haastatteluun paperitehtaan pääportille, he käyttivät toisistaan tietämättä täsmälleen samoja ilmauksia.

| Päivitetty

Kun UPM Rauman tehtaanjohtaja Timo Suutarla ja pääluottamusmies Jouko Aitonurmi saapuivat tänään haastatteluun paperitehtaan pääportille, he käyttivät toisistaan tietämättä täsmälleen samoja ilmauksia.

Varsinkin tätä: paperikoneiden pudotuspeli.

Tehtaanjohtaja korosti, ettei työntekijöitä voi tehtaan kakkoskoneen sulkemisesta syyttää millään muotoa. Suutarla tietää, että porukka osaa ja tarvittaessa joustaakin.

Pääluottamusmies puolestaan ei paikallisjohtoa syyttänyt. Hän tietää, että raumalaisittain paska päätös on tehty ylemmällä tasolla.

Ei voi mitään, jos toisilla tehtailla on isommat ja paremmat koneet.

Kun Suutarla ja Aitonurmi apeina asettuivat yhteiskuvaan Länsi-Suomea varten, tuli toimittajalle deja vu -fiilis. Siis että tämä on nähty ennenkin.

Kuusi ja puoli vuotta sitten seisoimme samassa paikassa, samoissa merkeissä ja samoissa tunnelmissa.

Tehtaanjohtaja Kari Pasasen epäkiitollinen tehtävä oli yrittää taustoittaa, miksi metsäjätti oli päättänyt ajaa alas Rauman kolmoskoneen.

Pääluottamusmies Aitonurmi teki sen mitä voi, lähinnä vaati UPM:ää kantamaan sosiaalista vastuutaan. Hän kertoi myös työntekijöiden ehdottaneen, että PK3 voisi valmistaa kartonkia tai tarrapaperia. Yhtiölle se ei käynyt.

Kolmoskoneen sulkeminen vei Rauman tehtaalta 87 työpaikkaa, joista kymmenen toimihenkilöitä.

– Raskas päivä tämä on tehtaalle ja raumalaisille. Missä tahansa muualla meidän paperikone 3 olisi edelleen maailmanluokan kone, mutta täällä se suljetaan, Pasanen harmitteli.

– 77 on suhteettoman suuri luku, ja jälleen täällä tehostetaan, vaikka sitä on tehty jo vuodesta 2004. Paperikone kolmosella on ollut työpaikkoja ”vain” viitisenkymmentä. Sitä paitsi, jos aikajännettä olisi pidennetty, asioita olisi voitu hoitaa luontaisella poistumalla, Aitonurmi kritisoi huhtikuussa 2013.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut