Kompostipuutarha avattu Rauman Hevossuon jäteasemalla – viihtyisyyttä lisätään ja lähelle rakennetaan hyönteishotelli

Jäteaseman kompostipuutarhassa on esillä kompostoreja, joita on tällä hetkellä markkinoilla. Kuva: Rauman kaupunki

Hevossuon jäteasemalle on rakennettu kaikille avoin kompostipuutarha, joka tunnetaan raumalaisittain nimellä kompost trekoll. Puutarhasta löytyy yhdeksän kompostoria, joista viisi soveltuu ympärivuotiseen kompostointiin.

– Kompost trekollissa voi pitää tauon jätekuorman tyhjennyksen yhteydessä ja istahtaa tutkimaan kompostoinnin maailmaa. Uudessa puutarhassa on tarkoitus järjestää myös kompostointiin liittyviä neuvontatilaisuuksia, käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kertoo.

Puutarhan toivotaan madaltavan kompostoinnin kynnystä, koska se on pienille kiinteistöille ympäristöystävällisin vaihtoehto biojätteen käsittelyyn.

– Kaikki esillä olevat kompostorit ovat käytössä, ja niitä täytetään yksi kerrallaan työntekijöiden kotoa tuomilla sekä kahvihuoneesta kerätyillä biojätteillä, jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki sanoo.

Puutarhan viihtyisyyttä on tarkoitus vielä parantaa ja valaistus sekä neuvontakyltit ovat työn alla. Lähistölle rakennetaan myös hyönteishotelli.

– Kompostointi tulee varmasti lisääntymään tulevina vuosina jätelakiuudistuksen myötä. Velvoite biojätteen erilliskeräyksestä tai kompostoinnista tulee voimaan vuonna 2024 kaikissa kiinteistöissä, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan taajamissa, Sillanpää toteaa.

Jäteaseman kompostipuutarhassa on esillä erilaisia ja eri hintaisia kompostoreja, joita on tällä hetkellä markkinoilla.