Konepajalta HIMin rumpaliksi

Juna Pieksamäeltä ruksuttaa tasaista tahtia Helsinkiä kohti.

Ravintolavaunussa istuu aamukahvilla mies, joka tietää kellontarkasta tahdista kaiken.

Tänä aamuna leppoinen mies huokaa puhelimeen, kun häneltä kysyy, miten matkustuspäivä sujuu.

– Nyt on aika pitkä reissu edessä. Itse asiassa pisin, millä olen koko elämäni aikana ollut.

Vuoden pieksamäkeläiseksi valittu Jukka "Kosmo" Kröger (vas.) elää unelmaansa. Hän kiertää maailmaa Burtonin, Villen, Migen ja Linden kanssa ja soittaa illasta toiseen loppuunmyydyille saleilla.

Jukka ”Kosmo” Kröger, HIM-yhtyeen uusi rumpali lentää tänään Madridin kautta Mexico Cityyn, toiselle puolelle maapalloa. Perillä yhtye on noin 30 tunnin kuluttua, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

HIM soittaa Meksikon lisäksi Brasiliassa, Argentiinassa ja Chilessä.

Viime helmikuussa pieksamäkeläisen Kosmon hitsaukset loppuivat, kun HIM-yhtyeen Ville Valo otti häneen yhteyttä.

– Olin päivätöissä Pieksämäen VR:n konepajalla ja mitään sen suurempia musakuvioita ei ollut tiedossa.

Hitsaustaitojensa takia Ville Valo ei Kosmoa yhtyeeseensä kysellyt. Kosmo oli soittanut rumpuja puoli vuotta sitten toimintansa lopettaneessa Herra Ylppö & Ihmiset-yhtyeessä ja hänet tunnettiin erittäin monipuolisena rumpalina ja mukavana miehenä.

Kosmo ei ollut edes kuvitellut, että Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiin yhtyeisiin kuuluvan HIMin kippari ottaisi yhteyttä.

– Olin kyllä yllättynyt. Ajattelin, että varmaan heillä on kaveripiirissä joku tuttu, jonka ne valitsee tai jonkun ulkomaan jampan.

Kosmo kuitenkin päätti lähteä kokeilemaan, millaista HIMin kanssa on soittaa ja tarttui elämänsä tilaisuuteen.

Eikä mennyt aikaakaan, kun mies jammaili HIMin treenikämpällä Ville Valon, Mikko ”Mige” Paanasen, Mikko ”Linde” Lindströmin ja Janne ”Burton” Puurtisen kanssa.

– Kaikki meni sitten uskomattoman luonnollisesti ekoista treeneistä lähtien, ihan kuin oltais aikaisemminkin soitettu kimpassa.

HIM on tunnettu siitä, että sen fanit ovat hyvin uskollisia.

Uutenavuotena järjestettävälle Helldone Festivaalille Helsingin Tavastialle saapuu useista eri maista faneja, jotka ovat jopa tatuoineet ihoonsa HIMin heartagram-logoja tai Ville Valon kuvia.

Fanit ovat ottaneet uuden rumpalin vastaan avosylin.

– Lahjoja, viestejä, plakaatteja ja muita lahjoja on tulvinut joka tuutista. Tiesin että bändillä on vankat fanijoukot eri maissa, mutta tää on ollut kyllä ihan uskomatonta.

Kosmo-tatuointia ei kuitenkaan vielä ole tullut vastaan.

– Mutta Kosmo-paita tuli Pietarissa vastaan.

Tähän asti Kosmo on saanut kulkea keikkojen jälkeen suhteellisen rauhassa. Suurin osa faneista yrittää nähdä vilauksen Villestä, saada edes hetken aikaa hänen kanssaan.

– Mutta en tiedä millaista on Etelä-Amerikassa. Olen kuullut, että siellä toiminta on aika villiä.
Kosmo kuvailee, että rumpalinpesti ulkomailla kiertävässä bändissä on ollut hänen unelmansa siitä lähtien, kun hän on alkanut soittaa musiikkia.

– Kyllä se on pikkupojasta lähtien ollut haaveena päästä soittamaan myös ulkomaille. Ja sellaista musiikkia kuin itse haluaa, hienojen ihmisten ja muusikkojen kanssa.

Vaikka puitteet esimerkiksi Ihmisten keikoista ovat kasvaneet, itse työnkuva ei ole muuttunut paljoakaan.

– Isommat puitteet on kyllä mutta ei mikään loppupeleissä hirveästi muutu. Samalla lailla väijytään bäkkärillä, tehdään soundchekit ja hikoillaan. Pari astetta ammattitaitoisempaa touhua, vähän niinku SM-liigasta olisi lähtenyt NHL:ään, Kosmo vertaa.

Mielikuvat hotellien kattohuoneistossa aamutunneille bailaavista rocktähdistä eivät HIMin suhteen pidä paikkaansa.

– Aika usein reilun tunnin jälkeen olen jo hotellihuoneessani.

Kosmon mielestä kiertue-elämän yksi mukavampia juttuja soittamisen lisäksi on se, että yhtyeen kiertuemanageri etsii jokaisesta kaupungista hyvän ravintolan, jonne 12 hengen kiertueryhmä kokoontuu syömään.
Muuten kiertely keikkakaupungeissa jää vähiin.

– Lapsille yrittää etsiä jotain tuliaisia, mutta muuten se on sitä, että keikkapaikalta hotelliin ja aamulla bussilla eteenpäin.

Matkustaminen, odottelu ja yksityisyyden menettäminen eivät paljoa paina, kun toisessa vaakakupissa on ikonisessa HIMissä soittaminen.

– Onhan se ihan über-huikea juttu tälläiselle pikkukaupungin pojalle ja kun miettii miten pitkän ja kunnioitettavan työn ja uran jätkät on tahkonnu.