Kongsberg irtisanoo ja lomauttaa Raumalla – toimitusjohtaja: Korona siirtää tilauksia, ensi vuodesta tulee vaikea

Raumalla käytiin koko henkilöstöä koskeneet yt-neuvottelut syksyllä. Viime viikolla kerrottiin, että vähennystarve on 26.

Kongsberg Maritime Finland vähentää väkeä Raumalla, kun koronakriisin vuoksi laivoja rakennetaan vähän ja asiakkaat siirtävät potkurilaitetilauksiaan.

– Covid painaa päälle. Laivatilausmarkkinoilla on ollut hiljaista. Tänä vuonna laivakauppoja on tehty ennätysvähän. Se tulee näkymään meillä ensi vuonna, kertoo toimitusjohtaja Olli Rantanen.

Alkuvuosi näytti hyvältä, mutta koronapandemian aikana tilauksia on myöhäistetty.

– Asiakkaidemme tilanne on nyt vaikea. Aktiviteettia on kuitenkin tosi paljon. Sitä emme osaa vielä sanoa koska tilauksia alkaa tulla.

Raumalla käytiin koko henkilöstöä koskeneet yt-neuvottelut syksyllä. Viime viikolla kerrottiin, että vähennystarve on 26.

– Puolet on irtisanomisia, puolet muita ratkaisuja, sanoo Rantanen.

Tämä ei riitä, vaan ensi vuodelle Raumalla on lomautustarvetta.

– Lomautusten määrään en ota kantaa, mutta työkuormamme menee alhaiseksi alkuvuodesta.

Lähiajan näkymät ovat sumuiset ja synkeähköt, mutta valoakin pilkahtelee.

– En mene yksityiskohtiin, mutta positiivisia näkymiä on arktisella ja tuulivoimapuolella. Hinaajalaitteiden kysyntä on aika tasaista.

Tuulivoima myötätuulessa

Tuulivoima on myötätuulessa, kun fossiilisista energialähteistä pyritään eroon. Entistä suurempia tuulipuistoja suunnitellaan avomerelle, jossa tuulee eniten.

Merituulipuistojen asennuksiin ja huoltoon tarvitaan paljon laivoja. Miten Kongsbergin (entisen Rolls Roycen) raumalaispotkurilaitteet istuvat näihin aluksiin?

– Ihan hyvin, vaikkeivät yksi yhteen. Suunnittelumme tekee kovasti töitä, jotta pystymme palvelemaan tätä kasvavaa markkinaa. Tuskin öljybuumin volyymeihin päästään, mutta merkittävästä markkinasta puhutaan, sanoo Rantanen.

Hän näkee Kongsbergin valtiksi sen, että konserni voi toimittaa potkurilaitteiden lisäksi isompia kokonaisuuksia asiakkaille.

"Lomautusten määrään en ota kantaa, mutta työkuormamme menee alhaiseksi alkuvuodesta"Toimitusjohtaja Olli Rantanen

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut