Kongsbergilla odotetun hiljaista - uutena avauksena sähköhinaajan potkurilaitteet

Kongsbergin potkurilaitebisneksille kuuluu ”kohtalaisen hyvää”. Vaikeuksiakin on, esimerkiksi huoltomiehiä ei voi lähettää Raumalta ulkomaille. Nyt ovatkin yt-neuvottelut käynnissä.

| Päivitetty

Kongsbergin potkurilaitebisneksille kuuluu ”kohtalaisen hyvää”.

– Tilauskanta on edelleen alhaalla, mutta jokseenkin odotetulla tasolla. Tuotanto pyörii normaalisti. Virusrieha ei vielä kovin paljon näy. Toimittajapuolella tiettyjä Espanjan ja Italian tehtaita on väliaikaisesti suljettu, mutta toistaiseksi on tavaraa saatu, summaa Kongsberg Maritime Finlandin toimitusjohtaja Olli Rantanen.

”Toistaiseksi vasta varaudutaan”

Asiakaspuolella eurooppalaiset ovat odottavalla kannalla, mutta aasialaiset varsin aktiivisia.

Huoltopuolella korona näkyy ja tuntuu.

– Kenttähuoltoa ulkomailla ei voi tehdä, kun huoltomiehet eivät saa matkustaa.

Kongsbergilla on yt-neuvottelut käynnissä.

– Toistaiseksi kyse on vasta varautumisesta. Prosessi on päällä, koska tilanne voi muuttua nopeasti. Olemme riippuvaisia asiakkaiden tekemisistä.

Kongsberg eli entinen Rolls-Royce teki huippuvuosina loistotulosta, kun offshorebisnes pyöri kuumana. Viime vuosina suuria potkurilaitteita öljynporaustarpeisiin ei ole tilattu. Nyt öljyn markkinahinta on pohjalukemissa.

– Huollossa on ollut hyvin töitä eli heräämistä on nähtävissä, muttei mittavia uusinvestointeja. Kyselyitä tosin tulee, mutta johtavatko ne kauppoihin, on vaikea sanoa. Nyt korona-aikaan tavallistakin vaikeampaa, Rantanen lisää.

Uusi avaus sähköhinaajaan

Hän huomauttaa, että öljyn lisäksi avomereltä haetaan muutakin: esimerkiksi energiaa ja ruokaa.

– Erikoisaluksia tarvitaan jatkossakin.

Uusi avaus on sähköhinaajaprojekti, johon Kongsberg pääsi kiinni. Raumalta toimitetaan kaksi potkurilaitetta sähköhinaajaan. Hollantilainen Damenin telakka rakentaa sellaisen, ensimmäisen laatuaan, australialaiselle satamayhtiölle.

– Potkurilaitteen alaosa on perinteinen, mutta siihen tulee kestomagneettimoottori. Hinaajasta saadaan täysin sähköinen ja siksi päästötön. Näkymä on sellainen, että tähän suuntaan halutaan mennä. On tärkeää, että meillä on tuotteet valmiina, kun markkina lähtee kasvuun, Rantanen sanoo.

Hinaajat ovat Kongsbergille tärkeä tuoteryhmä.

– Myymme vuosittain potkurilaitteet satakuntaan hinaajaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut