Kontit puolillaan toimivia laitteita

Hevossuon jäteasemalla monen auton kuormasta löytyy näinä päivinä jonkinlainen elektroniikkalaite, joka omistajansa mukaan kuuluu jätekonttiin.

Oli kyseessä sitten televisio, pesukone tai silitysrauta tai jokin muu pienlaite, jäteasemalla on omat konttinsa kaikille.

Mutta läheskään kaikki elektroniikkalaitteet eivät suinkaan ole rikki, vaikka ne Hevossuolle kiikutetaan.

– Puolet laitteista on ihan käyttökelpoisia. Ne tuodaan tänne vain sen takia, että on ostettu uusi, jätehuoltoneuvoja
Tarja Sillanpääkertoo.

– Nykyisin on myös näitä remontoijia, jotka ostavat keittiöremonttia varten halvan laitteen, joka sitten tuodaan täysin toimivana tänne, kun remontti on ohi.

EU-direktiivien mukaan jäteasemalta ei saa luovuttaa toimiviakaan sähkölaitteita eteenpäin. Kun asiakas on jättänyt laitteen jäteasemalle, se on tuottajayhteisön omaisuutta. Tuottajayhteisön muodostavat valmistajat, maahantuojat ja jälleenmyyjät.

Sähkölaitteista pyritään purkamaan mahdollisimman paljon jälleenkäytettävää materiaalia, mutta se ei ole ainoa ongelma eteenpäin luovuttamisessa.

– Vastuuseikat tekevät asiasta mahdottoman, sillä jos me luovuttaisimme laitteen eteenpäin, me olisimme vastuussa sen toimivuudesta, aivan kuin me olisimme myyneet sen. Laitehan voisi sytyttää vaikka tulipalon, Sillanpää selventää tuottajavastuulain kiemuroita.

Rauman seudun jätehuoltolaitoksen nettisivuilla taas on Tavarat kiertoon -palvelu, jossa yksityiset voivat lahjoittaa toisille tarpeettomia tavaroitaan.

– Suosittelemme käyttämään tätä kierrätyspalvelua, jos ei halua heittää hyväkuntoista tavaraa pois.