Konttipula ei ole iskenyt vielä Rauman satamaan

Konttipinot Rauman satamassa ovat pienentyneet huomattavasti tämän ja viime vuoden aikana, vaikka konttiliikenteessä tehtiin taas uusia ennätyksiä. Rauman Satama Oy:n toimitusjohtaja Hannu Asumalahden mukaan kontteja vain lähtee selvästi enemmän kuin tulee.

– Tuonti on Suomeen vähentynyt, joten tyhjiä kontteja ei tule muista satamista tänne enää niin luontevasti. Vastaavasti viennissä on nähty pientä piristymistä, mikä on vähentänyt tyhjien konttien määrää lisää.

Europortsin toimitusjohtajan Tapio Ornen mukaan tilanne ei ole satamassa vielä hälyttävä. Konttien varastomäärät ovat pienentyneet, mutta eivät tyhjentyneet.

– Haastavin tilanne, mitä muutamaan vuoteen on tullut vastaan. Vielä ei ole ongelmia, mutta jos tilanne jatkuu samansuuntaisena pidempään alkaa vientiyrityksille tulla pullonkauloja.

Ornen mukaan suurin vaikutus konttitilanteella Pietarin vientikaupan hiljeneminen muun muassa öljyn hinnan, ruplan arvon ja kauppapakotteiden vuoksi.

– Eniten kontteja tuodaan meille juuri Pietarin suunnalta. Nyt määrät ovat pienentyneet merkittävästi, kun sinnekään ei tule tyhjiä kontteja.

Orne sanoo, että pahimmassa tapauksessa tyhjiä kontteja pitää haalia kauempaa muista satamista.

– Vientiteollisuudelle tässä on haasteita, sillä tavarat pitää tavalla tai toisella asiakkaalle kuljettaa. Voi olla, että tiettyjä kuljetustuotteita aletaan lastaamaan irtotavarana, jos kontit vallan loppuvat.