KOP:in talon suojelu kyseenalaistettu – "Syytä arvioida kriittisesti"

Entinen pankki on merkitty korkeimpaan suojeluluokkaan. Myös toripaviljongista lausutaan tiukasti.

| Päivitetty

Entisenä pankkirakennuksena tunnetun KOP:n talon suojelua on esitetty Vanhan Rauman kaavamuutoksen yhteydessä. Rakennus sijaitsee Rauman Kauppatorin laidalla.

Entisen KOP:n pankkirakennuksen suojelukysymys nousee tikunnokkaan Vanhan Rauman asemakaavamuutoksessa. Ex-pankkitalo on merkitty korkeimpaan suojeluluokkaan nyt, kun kaavaluonnos on ensimmäisessä vaiheessaan.

Statuksella wh1-merkitty kohde tarkoittaa "erityisen merkittävää rakennusta, joka on suojeltu osana Vanhan Rauman maailmanperintökohteen kokonaisuutta".

Samaan luokkaan kuuluu kaavaluonnoksessa 513 rakennusta Vanhan Rauman noin 600 rakennuksesta.

KOP:n talon suojelustatuksen kyseenalaistaa Rauman kaupungin tilapalvelut. Sen lausunto kaavaluonnoksesta tulee teknisen valiokunnan käsittelyyn ensi viikolla.

Pankkitalo on vuodelta 1959

KOP:n talon suojelua pitäisi yhä pohtia, esittää Rauman kaupungin tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpula

Kumpulan mukaan tulisi arvioida kriittisesti, onko tontilla kyse wh1-suojelustatuksen arvoisesta rakennuskokonaisuudesta.

KOP:n talon rakennuttajana toimi Kansallis-Osake-Pankki. Talon suunnitteli arkkitehti Eero O. Kari vuonna 1959.

Rakennuksen katukerroksessa toimii pizzeria. Kakkos- ja ullakkokerroksessa on asuintilaa sekä kokoontumis- ja edustustila.

Havainnekuva näyttää Rauman torille suunnitellun paviljongin sijainnin Raatihuoneentorin edustalla. Vasemmassa reunassa pilkottaa KOP:n talo.

Paviljongin ei

haluta peittävän

Myös toripaviljonkiin on tarkoitus ottaa kantaa. Kaavaluonnoksessa on varattu paikka tori- ja tapahtumarakennukselle Kauppatorin ja Raatihuoneentorin väliin. Laajuus on 760 neliömetriä.

Tilapalveluiden lausunnon mukaan uudisrakennus ei saa olla näkymäesteenä torilta raatihuoneelle päin.

– Mahdollisessa tulevassa suunnittelussa tulisi ottaa huomioon ympäröivät nykyiset rakennukset, eikä uudisrakennus saisi ottaa liian suurta roolia ympäristössään.

Tilapalveluiden mukaan toripaviljongista on laadittava kattava tarveselvitys ja hankesuunnitelma. Niissä tulee arvioida hankkeen taloudellinen kannattavuus ja uudisrakennuksen vaikutus ympäristöönsä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut