Korkea älykkyysosamäärä jää usein selvittämättä

Joka viideskymmenes suomalainen omaa mahdollisuudet hyvin korkeaan älykkyysosamäärään Suomen Mensan testissä. Älykköyhdistyksen puheenjohtajan Tiina Tolosen mukaan ei ole tavatonta, että tieto älykkyydestä tulee yllättäen.

– Ei ole harvinaista, että korkea älykkyys jää koulussa tai työelämässä huomaamatta, joten oman älykkyyden tunnistaminen voi olla yksilötasolla mullistava tieto. Ihmiset oppivat uutta, soveltavat osaamaansa ja ratkaisevat ongelmia läpi koko elämänsä, joten oman potentiaalinsa tiedostaminen ja sen aiempaa aktiivisempi hyödyntäminen ei ole koskaan myöhäistä.

Rauman seudulla asuvalle Hanna Elolle koulunkäynti ei koskaan ollut vaikeaa. Matemaattisesti ja kielellisesti lahjakas oppilas suoritti arkkitehdin tutkintonsakin puoliksi Pariisissa ja puoliksi teknillisessä korkeakoulussa. Siitä huolimatta hän ei ajatellut kuuluvansa Suomen älykkäimmän kahden prosentin joukkoon.   – En ollut yhtään ajatellut osallistuvani testiin. Päätin parin päivän miettimisellä osallistua ja minut hyväksyttiin jäseneksi. Kyllä se kieltämättä vähän jopa yllätti, kolme vuotta sitten Pyynpään koulussa järjestetyssä Suomen Mensan testissä itsensä mittauttanut Elo toteaa.   Mensalla on Suomessa noin 2 750 jäsentä. Satakunnassa heitä on 79.   Lue lisää sunnuntain Länsi-Suomesta