Korkeakoulujen opiskelupaikoista tulee tieto tänään – opiskelija, tässä vinkit asuntohakuun

Halvimmillaan opiskelija voi saada kodin parilla sadalla eurolla. Kuva: Norbert Levajsics

Kevään korkeakoulujen yhteishaun tulokset julkaistaan viimeistään tänään 28. kesäkuuta, mikä saa nuoret ryntäämään opiskelija-asuntomarkkinoille. Asuntokilvassa pärjää, kun aloittaa uuden kodin etsimisen ajoissa ja joustaa kriteereissä.

Pääkaupunkiseudulle muuttaa vuosittain yli 20 000 nuorta. Suurin muuttopiikki tulee loppukesästä, kun uudet korkeakouluopiskelijat saapuvat muualta Suomesta uudelle opiskelupaikkakunnalleen.

– Opiskelija-asunnot ovat suositumpia kuin yksityiset vuokra-asunnot, sillä ne ovat noin 36 prosenttia markkinahintaisia asuntoja edullisempia, kertoo Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

– Yksiö on kestosuosikki, mutta hyvä alku opiskelijaelämälle voi löytyä soluasunnosta. Jos arvostaa sosiaalisuutta ja tukiverkkoa ympärillään, niin soluasunto on oivallinen vaihtoehto. On helpompaa, kun ympärillä on ihmisiä, joilta voi kysyä neuvoa vaikka ruoanlaitossa ja talon tavoista, Tarhio sanoo.

Vinkit asuntohakuun kuumentuneilla opiskelija-asuntomarkkinoilla:

1. Ole ajoissa – Asuntohakemus kannattaa laittaa sisään heti, kun tieto opiskelupaikasta on selvillä.

– Hakemuksia saapuu tiheään erityisesti loppukesästä. Jos omansa ehtii saada matkaan jo heinäkuussa, mahdollisuudet asunnon saamiseen paranevat merkittävästi, Tarhio sanoo.

2. Ole ennakkoluuloton asunnonhaussa – Asuntokilvassa pärjää todennäköisimmin se, joka on valmis harkitsemaan muutakin kuin yksiössä asumista. Varmimmin asunnon saa, kun toivoo kotia kimppa-asunnosta. Halvimmillaan solusta saa huoneen 200 eurolla.

– Pitkän jonotusajan takana olevasta yksiöstä haaveillut saattaa yllättyä siitä, kuinka viihtyykin jaetussa asunnossa, jossa löytyy aina joku jakamaan opiskelija-arkea, Tarhio sanoo.

3. Jousta kriteereissä – Mitä vähemmän asuntoa koskevia toiveita ja rajoituksia hakija esittää, sitä useampia asuntoja hänelle voidaan tarjota. Helsinkiin muualta muuttavien tietoisuus eri asuinalueista on kasvanut huomattavasti, ja monen nuoren toivelistalla on kantakaupunki ja kampusten läheisyys. Myös uudet asuinalueet kiinnostavat.

– Esimerkiksi uudet ja kasvavat alueet, kuten Jätkäsaari ja Arabianranta, ovat hakijoidemme keskuudessa kysyttyjä. Pääkaupunkiseudun loistavan joukkoliikenneverkoston ansiosta viihtyisiä ja kätevillä paikoilla olevia koteja löytyy paljon muualtakin, Tarhio kertoo.

4. Muualta Suomesta muuttavat ovat etusijalla. – Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta muuttavat uudet opiskelijat ovat Hoasin asuntojonossa etusijalla. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla asuvien kannattaa puolestaan varautua pidempiin jonotusaikoihin.

–Pääkaupunkiseutulaisten kannattaa odottaa pahimman ruuhkan yli. Heinä–elokuussa asunnon saaminen vie noin 2–3 kuukautta, mutta sen jälkeen asunnon löytyminen helpottuu merkittävästi, Tarhio vinkkaa.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille "Kahta en vaihda ja toinen on Rauma!" – näin syntyi OKL-opiskelijoiden Spotifyssa kuunteluita kerännyt bileräppi